Трамп не відкидає оприлюднення стенограми розмови зі Зеленським.

 

Президент США Дональд Трамп розгляне можливість оприлюднення стенограми своєї телефонної розмови з Володимиром Зеленським від 25 липня.

 

Про це він сказав пресі у Г'юстоні, повідомляє "Голос Америки".

 

 

"Ми приймемо рішення про те, як це оприлюднити – чи робити це, чи передавати те, що ми говорили", – заявив Трамп.

 

"Проблема в тому, що в розмові з лідером іноземної держави варто, щоб лідер не мав відчуття, що він не може вільно говорити", – додав він.

 

"Те саме стосується американського президента. Потрібно, щоб вони могли висловитись без того, щоб кожне їхнє слово було оприлюдненим на весь світ", – вважає Трамп.

 

Президент США визнав, що під час телефонної розмови згадка про Джозефа Байдена таки була.

 

"Основною частиною розмови були привітання, а також питання корупції, всієї корупції, що відбувається, і, в основному, того, що ми не хочемо, щоб наші люди, такі, як віцепрезидент Джо Байден і його син, створювали корупцію в Україні", – сказав американський лідер.

 

Трамп вважає, що Джо Байден вимагав відставки генерального прокурора Віктора Шокіна (відомою є тодішня репліка Байдена про "того сучого сина") саме через те, що ГПУ розслідувала кримінальну справу щодо компанії Burisma.

 

"ЗМІ несправжніх новин та їхній партнер, Демократична партія, хочуть відмежуватись від вимог Джо Байдена, щоб уряд України звільнив прокурора, який розслідував діяльність його сина, а то вони не отримають великих грошей. Тому вони сфабрикували історію про мене і чудову робочу розмову з новим Президентом України. Нічого з того, що я говорив, не було неправильним. А от вимоги Байдена, з іншого боку, були жахливою катастрофою", – стверджує Трамп.

 

Наприкінці липня президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з Президентом України Володимиром Зеленським. Обставини цієї розмови викликають стурбованість у представників демократичної більшості в Конґресі Сполучених Штатів: існує підозра, що глава Білого дому чинив тиск на українського колегу, аби отримати компромат на колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Є інформація, що при цьому Трамп навіть погрожувала відмовити в наданні вже схваленої Конґресом фінансової допомоги армії України на суму 250 млн доларів.

 

У п'ятницю, 20 вересня, Джо Байден закликав оприлюднити стенограму запису липневої телефонної розмови Трампа і Зеленського. "Найменше, що має нині зробити Дональд Трамп, – це негайно опублікувати розшифрування телефонної розмови, про яку йдеться. Аби американський народ міг дати свою оцінку", – написав він.

 

Зараз Байден змагається за номінацію кандидата в президенти від Демократичної партії США, і саме він може стати конкурентом Трампа на президентських виборах у 2020 році.

 

23.09.2019