Президент Ізраїлю ініціював створення «великої коаліції».

Реувен Рівлін запропонував партіям-опонентам – «Лікуд» і «Кахоль-Лаван» – спільно сформувати уряд.

 

                                        Реувен Рівлін

 

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін в неділю, 22 вересня, розпочав консультації з партійними лідерами, на яких обговорюють, хто повинен очолити країну, після того як недавні парламентські вибори не виявили явного переможця. Рівлін запропонував партії «Лікуд» прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу об'єднати зусилля з її головним суперником – блоком «Кахоль-Лаван» на чолі з Бенні Ґанцом. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Остаточні підсумки виборів, які відбулися 17 вересня, показують, що «Кахоль-Лаван» стане найбільшою партією в Кнесеті, отримавши 33 місця зі 120. «Лікуд» отримує 31 місце, що на 3 менше, ніж в Кнесеті попереднього скликання.

 

«Дві найбільші партії, перша і друга, які майже рівні, повинні об'єднати зусилля, щоб ви разом врядували і створили систему, яка принесе стабільний уряд. Це те, чого хочуть люди. Ніхто з нас не може це іґнорувати», – заявив Рівлін.

 

Як зазначають експерти, передвиборчі програми обох основних партій щодо багатьох важливих питань відрізняються лише незначно, тож їм не складно буде об’єднати зусилля в уряді. При цьому найвищі шанси здобути крісло прем’єр-міністра є у лідера «Кахоль-Лаван», колишнього начальника генерального штабу ізраїльської армії Бені Ґанца. Він має більшу підтримку серед депутатів Кнесету, ніж чинний голова уряду Біньямін Нетаньягу.

23.09.2019