Міністр фінансів презентувала проєкт бюджету у ВР.

 

Міністр фінансів Оксана Маркарова презентувала у Верховній Раді проєкт бюджету на 2019 рік. З її слів, урядовий проєкт є збалансованим, реалістичним і передбачає фінансування всіх пріоритетних напрямів.

 

Про це Маркарова заявила з трибуни Верховної Ради, повідомила аґенція УНІАН.

 

 

"Хочу запевнити як міністр, який зробив не один бюджет, що цей документ збалансований, реалістичний. І цей бюджет передбачає фінансування всіх пріоритетних витрат", — сказала Маркарова.

 

Вона нагадала, що доходи бюджету становлять 1,079 трлн грн.

 

"Важливо, що вперше ми не подаємо під цей проєкт змін до Податкового кодексу. Всі доходи, враховані в цьому бюджеті, базуються виключно на сьогоднішніх надходженнях і сьогоднішніх ставках", — додала Маркарова.

 

Водночас вона зазначила, що прийняття законів про легалізацію грального бізнесу та про видобуток бурштину буде передбачати збільшення доходів бюджету.

 

Проєкт Державного бюджету на 2020 рік ґрунтується на прогнозі зростання валового внутрішнього продукту на 3,3%, який передбачили ще в травні поточного року.

 

"Бюджет, який ми обговорюємо, базується на макроекономічному прогнозі, який затверджений ще в травні 2019 року. Перегляд цього макропрогнозу, який Бюджетний кодекс дозволяє зробити між першим і другим читаннями, ще у нас попереду. Бо у нас сьогодні бюджет базується на реальному зростанні ВВП на 3,3% і тих макроекономічних показниках і соціальних стандартах, які затверджені ще попереднім Кабміном", — сказала Маркарова.

 

Міністр назвала умови, завдяки яким Україна може розраховувати, що наступного разу валовий внутрішній продукт зросте на 5–7%.

 

"Ми задекларували амбітну мету — зростання на 5–7% щорічно. Це дуже амбітна мета, і вона досяжна... Але щоб ми побачили це в бюджеті, для цього нам потрібно активне співробітництво з вами за тими законопроєктами, які ви активно голосуєте останні два тижні, за тими законопроєктами, за якими ви будете голосувати сьогодні", — сказала вона.

 

"Замість критики потрібно робити. Це знищення корупції на державних підприємствах та прискорення приватизації, це запуск концесії, щоб інвестиції прийшли в Україну, це реальна боротьба з порушеннями митних правил і створення сильної та вільної від корупції митниці, це приведення багатьох сфер до європейських стандартів", — додала міністр.

 

Третина видатків бюджету України на 2020 рік становлять витрати на погашення та обслуговування державного боргу, додала міністр. "Багато хто звернув увагу, що ми витрачаємо дуже багато в цьому бюджеті на виплату та обслуговування нашого державного боргу — внутрішнього і зовнішнього. Майже третина бюджету йде на ці витрати", — сказала Маркарова.

 

Міністр нагадала, що після реструктуризації 2015 року було кілька років, протягом яких не потрібно було погашати борги, але з 2019 року ситуація змінилася.

 

"Але те, що ми повністю забюджетували і повністю виконаємо свої зобов'язання, дозволить нам на кінець 2020 року наш борг до ВВП знизити до 46,7%", — похвалилася Маркарова. Міністр наголосила, що це зробить економіку стійкішою і дозволить спрямовувати більше коштів на розвиток.

 

Верховна Рада відтак прийняла до розгляду урядовий проєкт державного бюджету України на 2020 рік. "Проєкт закону України про державний бюджет України на 2020 рік вважається прийнятим Верховною Радою для подальшої роботи", — констатував голова парламенту Дмитро Разумков, підбиваючи підсумки подання проєкту.

 

20.09.2019