Євроунія розглядає дисциплінарну справу Угорщини.

Розгляд відбувається у рамках порушеної Європарламентом штрафної процедури проти Будапешта.

 

                                    Амелі де Моншален

 

У Брюсселі проходить розгляд дисциплінарної процедури, порушеної рік тому Європейським парламентом щодо Угорщини. Слухання проходять на Раді ЄУ на рівні міністрів у справах Євроунії. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

У перший день слухань було репрезеновано представлений підготовлений європарламентарями звіт, в якому, зокрема, звернуто увагу на утиски свободи слова в Угорщині, на недемократичні зміни у виборчому законодавстві, тиск на громадські інститути і закриття Центрально-Європейського університету.

 

«Критичні положення підготовленого Європарламентом звіту про політику Будапешта породжують занепокоєння. Дискусія на засіданні Ради повинна надати угорському уряду можливість зрозуміти наші побоювання, відповісти на них і взяти на себе зобов'язання їх усунути», – зазначила французька державна секретарка у справах ЄУ Амелі де Моншален (Amélie de Montchalin), виступаючи зі заявою від імені та урядів Франції та Німеччини.

 

Уряд Угорщини, своєю чергою, підтвердив свою позицію, назвавши розпочатий Єврокомісією штрафний процес «політично вмотивованим» і «в багатьох аспектах хибним за змістом».

 

Для винесення офіційного попередження Радою ЄУ, яке було б першим із кількох етапів штрафної процедури, необхідна підтримка 22 з 28 країн-членів. Поки що важко спрогнозувати, чи відбудеться найближчим часом голосування взагалі, оскільки низка східноєвропейських членів спільноти виступають проти цієї штрафної процедури.

17.09.2019