Президент Чехії зустрівся з русинами Закарпаття для обговорення "більшої автономії".

 

Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію "Світової ради підкарпатських русинів". До делегації увійшли лідери організації, яка нарікає на утиски русинів в Україні; деякі зі співрозмовників Земана також відомі тісними контактами у Росії. Делегація обговорила з Земаном питання "більшої автономії Закарпатської області в Україні".

 

 

Про це пише "Радіо Свобода", покликаючись на інформацію чеських медій та блоги учасників зустрічі.

 

Так, серед учасників зустрічі з президентом Чехії у його резиденції на празькому Граді 3 вересня було семеро осіб, серед них Василь Джуган – голова Світової ради підкарпатських русинів у Чехії, його заступник Михайло Тяско, а також Дмитро Сидор, православний священник УПЦ (МП), засуджений у 2012 році в Україні (на три роки умовно) за звинуваченнями в сепаратизмі. Зустріч провели з нагоди 100-річчя початку перебування Підкарпатської Русі – по суті, нинішнього Закарпаття, – у складі Чехословаччини. Учасники зустрічі повідомили, що передали чехам вітання, зокрема, від мера Ужгорода Богдана Андріїва і заступника голови Закарпатської обласної ради Петра Грицика.

 

Заступник голови Світової ради підкарпатських русинів Михайло Тяско поскаржився, що "українська влада дотепер не визнає, не поважає нашої мови і нашої культури". Натомість чеський президент "пообіцяв русинам, що про їхні проблеми говоритиме з українським Президентом Володимиром Зеленським".

 

Раніше, у 2018 році, посол України в Чехії Євген Перебийніс критикував Світову раду підкарпатських русинів у Чехії. "Деякі представники цієї організації відомі тісними контактами з Росією й підтримують її агресію проти України. Їхню антиукраїнську діяльність ми сприймаємо негативно", – заявляв дипломат.

 

Президент Чехії Мілош Земан не вперше зустрічається з лідерами однієї з організацій чеських русинів і має з ними тісні контакти. У 2017 році, зокрема, Василь Джуган і Михайло Тяско супроводжували чеського лідера під час його поїздки до Росії. А після зустрічі з Земаном 6 вересня цього року Михайло Тяско оприлюднив нове фото у соцмережах – знову на шляху до Росії у складі делегації чеських підприємців.

 

Тяско також не приховував зустрічей із представниками угруповань "ДНР" і "ЛНР" і каже, що зустрічається з усіма, але війни не хоче.

 

11.09.2019