Карпюк заявив про застосування Росією психотропних речовин проти політв'язнів.

 

Політичний в'язень Микола Карпюк, котрий у суботу повернувся в Україну з Росії після п'яти років неволі, розповів про те, що російська каральна система застосовувала проти нього та проти Станіслава Клиха психотропні речовини.

 

Про це Карпюк сказав у інтерв'ю телеканалу ATR.

 

 

Зі слів Карпюка, одні з найважчих тортур він пережив в ізоляторі тимчасового утримання. "Вечір. ІВС-1. Щойно стемніло, виводять на коридор – наручники, руки за спину, одягають на голову целофановий пакет, скотчем перемотують, на очі – ватка, щоб знизу нічого не бачити, – і виводять. Хвилин 10-15 їдемо, заводять у якесь приміщення, підіймають на четвертий поверх. Клема до пальця правої ноги, клема до пальця правої руки або до інших частин тіла – і починає йти електричний струм через тіло. З різними періодами: стрибками, протягом певного часу – неприємне таке відчуття. Це те, що зі мною робили", – розповів Карпюк.

 

В'язнів також мордували тим, що не давали заснути: "Потім привозять туди ж в ІВС – кімната для допиту, клітка метр на метр металева… І протягом ночі, протягом доби не дають спати. Тільки починаю закривати очі – тут мєнти одразу: "Нє спать, нє спать".

 

Зі слів Карпюка, Станіслав Клих зазнав іще більшої жорстокості. "Мені ще – як сказати вам? – повезло: до мене поставилися вони трішки по-іншому. А те, що відбувалося зі Станіславом Клихом... Його привозили – не в клітку саджали. Його заводили в камеру і прив’язували за спину браслетами до ліжка – ставили на коліна й цілу ніч не давали спати", – розповів пан Микола.

 

Карпюкові досі пригадується звук клейкої стрічки, котру використовували при тортурах. "Цей скрегіт скотчу на всі коридори, коли привозили вже з тортур і поміщали в камеру... Весь час [в'язень] просто стогне і просить: "Я підпишу вам усе – лиш дозвольте поспати".

 

Зі слів Миколи Карпюка, одного разу його катували в такий спосіб п'ять діб. Вкінці він втратив свідомість, упав у марення, нічого з того часу не пам'ятає. "Прийшов до тями в камері", – переповів в'язень Кремля.

 

Карпюк розповів, що російські тюремники також застосовують психотропні засоби, після котрих свідомість щезає на тривалий час. Пан Микола впевнився в цьому після однієї з розмов зі Станіславом Клихом. "Клих, коли був в нормальному психологічному стані, на суді 15 вересня 2016 року показав мені квадратний шрам, чітко вирізаний, – сказав, що йому туди вставляли чип", – пригадав Карпюк. Пан Микола поставився до цього цілковито серйозно, бо одного разу й сам пробудився з упевненістю, що йому поставили чип. "Я обшукав, обстежив усе своє тіло – потім подумав, що у мене якийсь "галюник". Звідки в мене така установка? Цілий тиждень шукав його на своєму тілі", – зізнався в'язень.

 

Микола Карпюк вважає, що завдяки таким технологіям російська каральна система приживлює в'язням панічний страх.

 

10.09.2019