Конґрес США з’ясовує, чи намагався Трамп тиснути на Київ, аби зашкодити Байдену.

Йдеться про те, щоб українські слідчі органи ініціювали слідство щодо екс-віцепрезидента США.

 

                                         Рудольф Джуліані

 

Три комітети Палати представників Конґресу США в понеділок, дев’ятого вересня, розпочали розслідування щодо ймовірних спроб американського президента Дональда Трампа і його особистого правника Рудольфа Джуліані чинити тиск на уряд України. Про це йдеться в листі голів комітету зі закордонних справ Еліота Енґеля (Eliot Engel), комітету з нагляду і реформ Елайджі Каммінґса (Elijah Cummings) та спеціального комітету з розвідки Адама Шіффа (Adam Schiff), надісланому того ж дня держсекретареві Сполучених Штатів Майкові Помпео. Цей тиск, за словами авторів послання, міг чинитися шляхом шантажу української влади, аби змусити Київ діяти на користь Трампа в його кампанії з переобрання на президентську посаду в 2020 році.

 

Як говориться в листі конґресменів, «близько двох років тому президент США Трамп і його правник Джуліані, ймовірно, діяли поза рамками закону, намагаючись змусити уряд України розпочати два політично вмотивованих розслідування, які проводять під виглядом антикорупційної діяльності».

 

При цьому, за інформацією голів комітетів, адміністрація Трампа погрожувала відмовити Україні в наданні вже схваленої Конґресом фінансової допомоги армії країни на суму 250 млн доларів. «Якщо президент намагається шантажувати Україну, змушуючи її вибирати між захистом від агресії Росії без допомоги США і маніпуляцією її системою правосуддя на догоду виборчій кампанії Трампа, то це є вражаючим зловживанням владою, послугою Москві й зрадою суспільної довіри», – наголошено в листі конґресменів.

 

Напередодні в газеті The New York Times з'явилася публікація про те, що Рудольф Джуліані збирається 11 травня відвідати Київ, аби зустрітися з новим українським президентом Володимиром Зеленським. Основними темами його розмови з українським лідером мали стати російське втручання в президентські вибори в США в 2016 році й стосунок сина колишнього віцепрезидента країни Гантера Байдена до української нафтогазової компанії Burisma.

 

При цьому зазначали, що метою таких перемовин мало стати здобуття політичної вигоди для клієнта Джуліані – Дональда Трампа. Зокрема, за інформацією The New York Times, Джуліані хотів підірвати довіру громадськості до результатів розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера щодо можливих зв'язків Трампа з Кремлем і нашкодити репутації Джо Байдена, котрий, імовірно, стане суперником Трампа від Демократичної партії на президентських виборах 2020 року .

 

У світлі критики, якої зазнав Джуліані після публікації в пресі інформації про його заплановану поїздку до Києва, він оголосив, що відмовляється від неї.

10.09.2019