Ходорівську церкву відзначили нагородою у Варшаві.

 

Модерний храм святих рівноапостольних Володимира й Ольги у Ходорові здобув головний приз ХХІІІ Міжнародного будівельного конкурсу «European Award 2018» у Варшаві. Про це повідомили в департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА.

 

 

Золоту статуетку від голови конкурсу, президента Товариства охорони національної матеріальної спадщини Польщі Романа Пікулі, отримали заступник Ходорівського міського голови Ярослав Костур і настоятель храму святих Володимира й Ольги о. Тарас Гриців. Ходорівській делегації також вручили спеціальний приз від Польсько-української торгово-промислової палати. Нагородження відбулося 5 вересня в Королівському замку у Варшаві.

 

Храм у Ходорові будували майже 20 років та освятили торік у липні. Спроєктував його 1999 року відомий львівський архітектор, лауреат Державної премії України Олександр Матвіїв, у доробку якого – ще два відомі сакральні проєкти у Львові – костел Матері Божої Неустанної помочі на вул. Гетьмана Мазепи та храм УАПЦ на вул. Пасічній. На жаль, автор проєкту не дожив до освячення храму, він помер 2006 року.

 

 

Загалом від України на конкурс було запропоновано понад 70 об'єктів, серед фіналістів – реконструйована будівля Крижанівської сільської ради (Одещина), реконструйована будівля під Регіональний центр адміністративних послуг (Харків), реконструйована адміністративна будівля центру для інтегрованого обслуговування «Європейська рада» (Одеса).

 

Для довідки:

 

«European Award» є міжнародним будівельним конкурсом і одним із найбільших таких заходів у Європі. Його проводять уже 23 роки. Головна ідея конкурсу – популяризувати на європейському ринку найкращі практики будівництва й модернізація об'єктів інфраструктури, громадських, комерційних і житлових будівель, пам'ятників культури та історії. Конкурс відкритий для інвесторів, архітекторів і будівельних компаній, які зацікавлені в тому, щоб показати свої досягнення на міжнародному ринку.

 

На першому етапі конкурсу учасники повинні заповнити заявку і надати інформацію про свої проєкти. Під час другого етапу почесне журі відвідує всі об’єкти й ухвалює рішення щодо переможців категорій. Учасників, які здобули місце у другому етапі конкурсу, запрошують на церемонію, де оголошують і нагороджують переможців.

 

Церемонія нагородження традиційно відбувається щороку в Королівському замку у Варшаві.

09.09.2019