МЗС висловило протест через проведення Росією "виборів" у Криму.

 

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з проведенням Росією в неділю, 8 вересня, "місцевих виборів" до незаконних інституцій, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованій території.

 

Про це йдеться у заяві МЗС

 

"Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими територіями України, правовий режим яких визначається нормами міжнародного гуманітарного права. Одним з ключових обов’язків держави-окупанта є дотримання національного законодавства держави-суверена, тобто України", – наголошує МЗС України.

 

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що так звані "вибори" є грубим порушенням Конституції та законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права, у тому числі Статуту ООН, Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Гельсінського заключного акта, Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, а також низки міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та РФ.

 

"Результати цього незаконного голосування є юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством. Всі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму особи нестимуть відповідальність згідно із законодавством України", – застерегли в МЗС.

 

Міністерство закордонних справ вважає, що нові порушення міжнародного права з боку Росії свідчать про необхідність не лише продовження, а й посилення міжнародного політичного та економічного тиску на РФ з метою відновлення територіальної цілісності України, у тому числі у вигляді обмежувальних заходів, пов’язаних з окупацією Криму.

 

"Будь-які кроки, спрямовані на послаблення санкційного тиску, так звана «нормалізація та налагодження діалогу» на зразок безумовного відновлення роботи РФ у ПАРЄ, лише стверджує державу-окупанта у її безкарності та заохочує до нових правопорушень", – резюмували у зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС України закликало міжнародних партнерів "дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих «місцевих виборів» в тимчасово окупованому Криму, не допускати контактів на національному та регіональному рівнях з незаконними інституціями російської окупаційної адміністрації та її представниками, а також посилити зусилля з метою припинення окупації Криму".

 

09.09.2019