Нідерланди мають "багато запитань" до звільнення бойовика Цемаха.

 

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив про те, що перебуває "в тісному контакті з владними органами України" з приводу звільнення з-під варти фігуранта справи MH17 Володимира Цемаха.

 

Про це повідомляє нідерландське агентство ANP, називаючи звільненого з-під варти Цемаха "підозрюваним".

 

 

"Ми добре поінформовані про це", – сказав Блок. Він не захотів говорити про справу більше. Зі слів міністра, повідомлення з Києва "викликають багато запитань".

 

Блок не став коментувати, чи були Нідерланди поінформовані про ймовірне звільнення Цемаха.

 

Раніше в міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи MH17, заявили, що колишній бойовик угруповання "ДНР" Володимир Цемах, якого у четвер звільнив з-під варти український суд, є "цікавою для слідства людиною".

 

"Ми хотіли з ним поговорити, а тепер це буде складно. Хотілося б, що він залишався в Україні, щоб ми могли з ним поговорити", – сказала "Радіо Свобода" телефоном речниця міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) Брехтьє ван де Мосдейк.

 

5 вересня Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту громадянина України, колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха під особисте зобов'язання.

 

Згідно з не підтвердженою наразі офіційними особами інформацією, Цемах належить до числа осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними з Україною.

 

Слідчі з Нідерландів просили Київ не видавати його, бо хочуть допитати як свідка на слуханнях у Гаазі в справі збиття малайзійського "Боїнга" рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014 року.

 

Напередодні 40 депутатів Європейського парламенту звернулися до Президента України Володимира Зеленського із закликом не обмінювати Цемаха.

 

Володимира Цемаха вивезли з окупованої бойовиками території наприкінці серпня: українські підрозділи провели успішну спецоперацію у Сніжному, в глибокому тилу, за 20 кілометрів від кордону з Росією. Цемах очолював підрозділ протиповітряної оборони Сніжного неподалік від місця трагедії.

 

В інтерв'ю, зафільмованому російським оператором, Цемах обмовився, що мав стосунок до транспортування комплексу "Бук".

 

06.09.2019