У Києві офіційно запустили Антикорупційний суд.

 

Вищий антикорупційний суд офіційно розпочав свою роботу 5 вересня. У Києві відбулася урочиста церемонія з нагоди запуску роботи ВАКС.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Президент України Володимир Зеленський заявив під час презентації, що він чекає від Антикорупційного суду ефективної роботи. Голова держави подав законопроєкт, котрий дозволить судові сфокусуватися на справах про високопосадову корупцію, не розпорошуючись на дрібні порушення.

 

"Я розумію, що зараз є проблема, яку ми ще не встигли вирішити, – це питання з рамками підсудності. Раніше дехто, не згадуватиму прізвища, на законодавчому рівні постарався, щоб вашу роботу можна було заблокувати, заваливши тисячами дрібних справ", – сказав Зеленський.

 

Зеленський запевнив, що він і Верховна Рада зроблять усе необхідне, щоби ВАКС відразу почав розглядати найбільш гучні справи. 

 

"Я знаю, що ви очікуєте більше ніж 200 гучних справ щодо розкрадання, розкрадання корупціонерів – топчиновників. Допоможемо, щоб ви вільно розглядали ці справи, і цих людей було покарано", – сказав він.

 

Зеленський вважає, що завданням ВАКС є не лише повернення українському народові вкраденого топкорупціонерами, а насамперед "повернення віри в те, що в Україні справді є справедливість", і щоб "держава, суспільство, інвестор були захищені".

 

У травні збори суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалили рішення про початок роботи суду 5 вересня 2019 року. Також збори суддів ВАКС обрали його головою суддю першої інстанції Олену Танасевич.

 

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич підтвердила, що незабаром на ВАКС чекає хвиля справ, котрі надійдуть від звичайних судів:  

  

"Справді, згідно з попередніми підрахунками Державної судової адміністрації України, з місцевих загальних судів до Вищого антикорупційного суду мають надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень. З них лише 190 – це ті, за якими досудове розслідування завершувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", – сказала Танасевич на брифінґу.

 

Голова суду нагадала, що до компетенції ВАКС зараховано 22 склади злочинів за умови, що вони вчинені спеціальним суб'єктом і розмір збитку перевищує 500 тис. грн.

 

Танасевич подякувала за підтримку і допомогу Офісу Президента України, послу США в Україні, європейській та міжнародній спільноті.

 

05.09.2019