Медіарух виступив проти Шуфрича на чолі Комітету зі свободи слова.

 

Журналістська спільнота, зібрана довкола медіаруху “Журналісти за усвідомлений вибір”, виступила проти затвердження народного депутата з партії "Опозиційна платформа – За життя" Нестора Шуфрича головою парламентського Комітету зі свободи слова.

 

Про це йдеться у заяві медіаруху, опублікованій на сайті Інституту масової інформації. 

 

 

"Медіарух закликає новообрані партії і насамперед президентську політсилу “Слуга народу” не допустити головування в Комітеті свободи слова представника "ОПЗЖ", члени якої використовують підконтрольні медіа для пропаганди та маніпуляцій і брали безпосередню участь в утисках свободи слова. Закликаємо інші фракції висунути, а фракцію “Слуга народу” – підтримати призначення на посаду голови комітету авторитетного медійника, що має довіру медіаспільноти", – ідеться у зверненні медійників.

 

Автори заяви нагадують, що лідери та члени "ОПЗЖ" неодноразово були помічені у використанні контрольованих ними медіа задля маніпуляцій громадською думкою та пропаганди, зокрема проросійської. Так, моніторинг громадської організації “Детектор медіа” регулярно засвідчує, що програми “112 Україна”, NewsOne та ZIK, що належать представнику "ОПЗЖ" Тарасу Козаку, близькому соратнику Медведчука, дослівно відтворюють пропагандистські меседжі, що лунають в ефірі російських ЗМІ. Ці ж телеканали стали розносниками мови ворожнечі та гендерних стереотипів, а також вдаються до грубих маніпулювань темою захисту свободи слова.

 

Телеканал іншого народного депутата, обраного від "ОПЗЖ", Сергія Льовочкіна – “Інтер” – також використовували для масованого, нав’язливого та агресивного передвиборного піару цієї політсили. Згідно з даними моніторингу, на “Інтері” під час парламентських виборів говорили про "ОПЗЖ" більше, ніж про всі інші політсили, разом узяті, а новини висвітлювали агітаційні поїздки та заяви кандидатів від "ОПЗЖ" у режимі пресслужби. Загалом канал є одним з лідерів поширення новин з ознаками замовності: за 2018 рік 38% усіх таких матеріалів були трансльовані на “Інтері”.

 

Низка членів "ОПЗЖ", перебуваючи у складі Партії регіонів, особисто голосували за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року, якими, зокрема, запроваджували обмеження свободи слова.

 

Медіарух “Журналісти за усвідомлений вибір” започаткували у лютому 2019 року. Спільнота поставила за мету забезпечити громадянам можливість обирати Президента і парламент на основі повної та достовірної інформації.

 

До Медіаруху увійшли провідні українські ЗМІ – телеканали, радіостанції, друковані й онлайн-видання, а також медійні громадські організації. Першими підписантами меморандуму медіаруху стали: “UA: Перший”, "Українське радіо", "Громадське радіо", "Укрінформ", "Інтерфакс-Україна", Liga.net, “Дзеркало тижня. Україна”, nv.ua, “Цензор.нет”, "5 канал", “Український тиждень”, Opinion, низка регіональних медій, Незалежна медійна рада, громадські організації “Детектор медіа”, “Інститут масової інформації”, “Інтерньюз Україна”, “Центр демократії та верховенства права”, “Фундація “Суспільність”, “Незалежна асоціація телерадіомовників”, “Донецький інститут інформації”, “Інститут демократії імені Пилипа Орлика”, “Центр прав людини Zmina” та інші організації, окремі журналісти – загалом понад 70 учасників.

 

У середу партії "Європейська солідарність" і "Голос" заявили про неприпустимість перебування Нестора Шуфрича на посаді голови Комітету зі свободи слова.

 

28.08.2019