Коломойський запропонував "особливий статус" Донбасу на п'ять років.

 

Український бізнесмен Ігор Коломойський виступає за запровадження "особливого статусу" для Донбасу терміном на п'ять років, утім, без унесення змін до Конституції. На його погляд, наразі відчинилося вікно можливостей для того, аби підштовхнути Росію до припинення війни.

 

Про це Коломойський сказав у інтерв'ю інтернет-виданню Цензор.НЕТ.

 

 

"Виник сприятливий момент, щоб змусити Путіна виконати "мінські угоди" у новому форматі. Сьогодні збіглися вектори, можна скористатися цією ситуацією і запропонувати їм: прибираємо вимоги про зміни до Конституції, залишаємо "особливий статус" – не будемо його раз на рік продовжувати, зробимо його на п’ять років, перехідний період, і проведемо там вибори", – запропонував Коломойський.

 

Відповідаючи на запитання про передумови для проведення виборів, Коломойський сказав: "Перше – припинення вогню, обмін полонених – більшої частини, й обов'язково тих, хто вже давно сидить, із 2014-2015 років. Друге: проведення виборів за українським законодавством під контролем української влади. Третє: на наступний день після проведення виборів розпочинається процес передачі контролю над кордоном. Тобто буквально: виводяться російські війська і передається контроль над кордоном повністю української військам", – сказав Коломойський.

 

На думку олігарха, вимога про закріплення "особливого статусу" на рівні Конституції унеможливлює просування процесу. "Зараз є пункт, що контроль над кордоном передається після змін у Конституції, тобто ніколи. Ні за Порошенка цього би не було, ні за Зеленського цього не буде, ні за когось іншого, бо неможливо проголосувати, знайти 300 голосів за зміни в Конституції, федералізацію, конституцію окремих республік, за інші бздури. Бо якщо це зробити, то Українська держава перестане існувати. Тому, по-четверте, замінити в "мінській угоді" зобов'язання щодо внесення змін до Конституції на п’ятирічний закон про особливий статус Донбасу", – сказав Коломойський.

 

Олігарх вважає, що Росію можна було би заохотити до виконання угод скасуванням частини санкцій.

 

"Є два види санкцій. Спочатку санкції було введено за Крим, а потім, після 17 липня, коли вони збили "Боїнг", було введено санкції щодо Донбасу. І росіяни від них реально страждають. Тому я вважаю, що ми можемо запропонувати їм зняти частину санкцій, які стосуються Донбасу, – для нас це вигідна переговорна позиція", – сказав Коломойський.

 

На його погляд, "треба повертати Донбас зараз". "Ну, а потім пройде кілька років. Росія – нестійка, там завжди можлива раптова зміна влади, і ми візьмемо своє, якщо підготуємося. Якщо ми відпрацюємо механізм поступок – наша земля в обмін на санкції, – отже, це працює, і ми в наступне вікно можливостей досягнемо більшого і щодо Криму", – вважає бізнесмен.

 

"Росія програла війну. Україну їм не вдасться взяти, а віддавати окуповані території рано чи пізно так чи інак доведеться. Ми їм наразі пропонуємо піти на основі домовленостей... Ми маємо направити Росію в коридор для виходу з цих проблем", – вважає бізнесмен.

 

Відповідаючи на запитання, за яких умов для Росії можуть скасувати санкції щодо Донбасу, Коломойський сказав: "Три умови: коли на Донбасі настане мир – це раз, коли Росія виведе свої війська – це два, коли ми відновимо контроль України над державним кордоном – це три".

 

При цім Коломойський пропонує згодитися з тим, щоби винести проблему Криму за рамки переговорів. "Якщо ми реалісти, якщо ми хочемо просування до миру і звільнення нашої землі, то треба почати з відпрацювання плану мирного звільнення, щоб за нашого життя до нас повернувся хоча б Донбас. Так, треба відокремити питання Криму та питання Донбасу, як це не сумно звучить", – сказав Коломойський.

 

28.08.2019