Велика Британія попросила ЄУ переглянути договір про Brexit.

З відповідним листом Борис Джонсон звернувся до Дональда Туска.

 

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернувся до голови Європейської ради Дональда Туска з пропозицією переглянути положення узгодженої між ЄУ і урядом Терези Мей угоди про Brexit. Йдеться про ту частину документа, яка стосується кордону між Ірландською Республікою і Північною Ірландією.

 

У листі до Туска, оприлюдненому ввечері в понеділок, 19 серпня, Джонсон називає backstop  – досягнуте раніше тимчасове рішення, яке мало б запобігти встановленню жорсткого кордону між членом Євроунії Ірландією і британською Північною Ірландією після Brexit – «антидемократичним» і заявляє, що воно «несумісне з суверенітетом Об’єднаного Королівства як держави». Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

За словами Джонсона, backstop змусить Велику Британію продовжувати дотримуватися правил європейського митного союзу. А це, своєю чергою, на думку глави британського уряду, несумісне з бажанням Лондона вибудовувати стабільні довгострокові відносини з країнами-членами ЄУ. «Не дивлячись на те, що для нас продовжать діяти світові стандарти, які застосовують до першокласних продуктів і умов праці, закони і правила їхнього застосування у нас, можливо, будуть відрізнятися від прийнятих в ЄУ. Саме це і пояснює наше бажання полишити ЄУ. І наша можливість здійснити цей намір є центральною для всієї нашої майбутньої демократії», – підкреслив Джонсон.

 

Замість backstop  Джонсон пропонує юридично зобов'язати Лондон і Брюссель відмовитися від контролю на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією. «До кінця перехідного періоду будуть прийняті альтернативні угоди, які стануть в перспективі частиною майбутньої торгівельної угоди між Євроунією і Об’єднаним Королівством і зроблять  backstop зайвим», – вважає Джонсон.

20.08.2019