У  Росії намагаються ускладнити контакти російських науковців зі закордонними.

Відповідний наказ видало Міністерства освіти та науки РФ.

 

 

Міністерство освіти і науки Росії зробило жорсткішими правила контактів російських вчених з іноземними колегами, а також правила прийняття зарубіжних фахівців. Наказ міністерства опублікувала газета «Московский комсомолец».

 

У документі зазначено, зокрема, що керівник наукової організації за п'ять днів до зустрічі з іноземними фахівцями повинен буде повідомити міністерство про неї і вказати число російських учасників – їх повинно бути не менше двох. Працівники інших організацій зможуть брати участь у зустрічах за погодженням зі своїм керівництвом.

 

Після зустрічі з іноземними фахівцями керівник організації повинен буде надіслати завірений звіт про неї в міністерство. У позаробочий час російські вчені зможуть зустрічатися з іноземними колегами також за погодженням з керівником.

 

Також у документі cказано, що технічні засоби обробки та накопичення інформації іноземці зможуть використовувати «тільки у випадках, передбачених міжнародними договорами», ратифікованими Росією. Про які саме документи йдеться, не уточнено.

 

Цікаво, що під визначення «іноземний науковець» в наказі потрапляють навіть росіяни, котрі працюють за сумісництвом в іноземних університетах. А в пункті 17 наказу зазначено, що під час зустрічей у іноземних представників науки не повинно бути при собі жодних записувальних і копіювальних пристроїв. Таким чином, перед зустрічами треба буде відбирати в іноземців смартфони й смарт-годинники.

 

 

«Такі безглузді й нездійсненні накази не поліпшать безпеку нашої країни, а призведуть тільки до зростання її ізоляції від розвинених країн і до дискредитації влади, ускладнивши реалізацію завдання потрапляння в число найпередовіших в науці, поставленого президентом РФ», – заявив завідувач лабораторії управління складними системами Інституту проблем машинознавства РАН Олександр Фрадков у листі на  ім'я міністра освіти та науки Михайла Котюкова. Також Фрадков висловив надію, що «будуть покарані ті, хто готував непродуманий наказ».

14.08.2019