У Чорткові планують один з найбільших в країні індустріальних парків.

 

У Чорткові на Тернопільщині створять індустріальний парк «Chortkiv-West». Його концепцію підтримали місцеві депутати на позачерговій сесії Чортківської міської ради. У ній обґрунтовано та сплановано мету, завдання, місце розташування майбутнього парку, розмір відведеної під нього земельної ділянки тощо. 

 

 

Тепер необхідні документи скерують у Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, щоби включити «Chortkiv-West» у єдиний Реєстр індустріальних парків України.

 

Відповідно до концепції, площа індустріального парку в Чорткові сягатиме 90 гектарів, тож він опиниться у п’ятірці найбільших таких парків в Україні. Створення «Chortkiv-West» має на меті залучити інвестиції; створити сприятливі умови для функціонування та розвитку промислових підприємств; допомогти в економічному розвитку та створенні нових робочих місць; збільшити надходження до міського та державного бюджетів.

 

Якщо говорити про конкретніші цифри, то ініціатори створення «Chortkiv-West» мають доволі амбітні плани. Зокрема, очікують, що на період до 2026 року вдасться втілити такі:

 

– залучити до 450 млн дол. США впродовж 2019–2026 рр.;

– створити близько 7300 нових робочих місць упродовж 2019–2025 рр.;

– досягнути позитивного сальдо створення/ліквідації нових компаній;

– досягнути зростання місцевих зборів та податків від бізнесу до 2025 р.;

– збільшити частку власних надходжень у міському бюджеті у 2020 р. не нижче за 70%;

– зменшити вдвічі до 2025 р. кількості сезонних і постійних трудових мігрантів (зокрема молоді).

 

Створення такого парку передбачає немалі капіталовкладення, проте в Чорткові вже навіть мають перший «стартовий» мільйон. У липні цього року міський голова Володимир Шматько презентував ідею створення «Chortkiv-West» у національному телепроекті «Нові лідери – 2». Проєкт підтримали 72,01% глядачів, відтак очільник міста отримав 1 мільйон гривень на його реалізацію.

 

За словами міського голови, ці кошти витратять на розробку проєктно-кошторисної документації та проведення всіх комунікацій до майбутнього індустріального парку (електро- та газопостачання, водопостачання та водовідведення, інтернет).

 

За даними Мінекономрозвитку і торгівлі України, станом на 15 травня 2019 року в Реєстрі індустріальних парків України нараховували 39 таких об’єктів. З них на Галичині – сім. Утім за даними компанії EVON Development, із 39 зареєстрованих індустріальних парків реально працюють лише 10.

 

 

13.08.2019