На Тернопіллі визначили лауреатів обласних премій у галузі культури.

 

Набережна «Циганка» до і після реконструкції. До слова, команда URBAN.te за цей проект отримала ґран-прі всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards та перше місце цього ж конкурсу в номінації «Ландшафтна архітектура та планування». Фото: Антон Марчевський/doba.te.ua.

 

Лауреатів обласних премій у галузі культури за підсумками 2018 року визначив сьогодні, 6 серпня, комітет із їх присудження. Переможців обрали таємним голосуванням.

 

Відтак у різних номінаціях лауреатами стали:

 

«Етнографія і музейна справа – імені Володимира Гнатюка» – Леся Гапон за монографію «Лінгвістична спадщина Ярослава-Богдана Рудницького».

 

«Краєзнавство – імені Петра Медведика» – Михайло Тимошик за довідково-енциклопедичні каталоги фалеристики «Медалі Тернопільщини» та «Значки та медалі Тернопілля».

 

«Література – імені Богдана Лепкого» – Олег Клименко за роман у двох книгах «Там, за Збручем…»

 

«Твір для дітей та юнацтва – імені Іванни Блажкевич» – Леся Любарська за книгу «Був 2014 рік…»

 

«Театральне мистецтво – імені Леся Курбаса» – Євген Лацік за майстерне виконання ролі Тараса у виставі «Тарас» та інших ролей у виставах Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка.

 

«Образотворче мистецтво – імені Михайла Бойчука» – Ярослав Кравченко за книгу «Тимофій Бойчук».

 

«Музичне мистецтво – імені Соломії Крушельницької» – чоловічий вокальний квартет «Акорд» (Володимир Футорський, Володимир Гапій, Ярослав Якимчук, Андрій Затонський) за вокальну програму «З любов’ю до пісні».

 

«Публіцистика – імені Ярослава Стецька» – Володимир Андріїшин за цикл телевізійних програм «Тернопіль. 1991. Завтра була Україна».

 

«Журналістика – імені Володимира Здоровеги» – Анатолій Крохмальний за публіцистичні фільми «Життя на чистовик» (Казимир Сікорський), «Тривалий рваний зойк» (Степан Сапеляк), «Одинокий сиджу над рікою» (Богдан Лепкий).

 

«Архітектура – імені Георгія Пінзеля» – Анастасія Джула за реконструкцію набережної Тернопільського ставу по вулиці Білецькій («Циганка»).

 

«Декоративно-ужиткове мистецтво – імені Ярослави Музики» – Володимир Шерстій за серію ікон до 1030-річчя хрещення Київської Русі-України».

 

Премії лауреатам вручать на День прапора, 23 серпня.

 

 

Володимир Шерстій представляє свої ікони в будівлі КМДА. Фото: chortkivmr.gov.ua

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Обласні премії в галузі культури в Тернопільській області вручають щороку – одинадцять іменних премій.

 

На їхнє здобуття подають нові оригінальні твори й роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх п’яти років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття премій. Твори приймають із 1 березня поточного року до 15 лютого кожного наступного року.

 

Розгляд, обговорення та оцінку творів і робіт проводить комітет із присудження премій, персональний склад якого затверджує Тернопільська облрада терміном на три роки.

 

Лауреатів премії обирають у підсумку двох конкурсних турів. У першому проводять попередній відбір творів і робіт під час обговорення й відкритого голосування. У другому відбувається підсумкове обговорення творів і робіт, а відтак шляхом таємного голосування ухвалюють рішення про присудження премії в кожній номінації та подають для затвердження головам Тернопільської облради й ОДА.

 

Грошова частина премії становить 10 тисяч гривень. Якщо премію присуджено колективу авторів, то всім лауреатам видають дипломи, а грошову частина премії ділять між ними порівну. Кошти на виплату грошової частини обласних премій в галузі культури щороку передбачають в обласному бюджеті.

 

Твори претендентів та лауреатів з присудження обласних премій в галузі культури передають у фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

06.08.2019