На Львівщині зросла кількість хворих на кашлюк і паротит.

 

 

У Львівській області впродовж червня зареєстровано 14 випадків кашлюка проти 10 випадків у травні. Найбільше серед хворих – дітей віком до чотирьох років – 9 випадків, з них до одного року – 4 випадки, – інформує ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

 

Протягом липня до Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні вже госпіталізували 18 дітей з діагнозом «кашлюк», з них 10 – віком до одного року, ще шість – віком 1-4 роки.

 

Втім, за перше півріччя 2019 року зареєстровано 64 випадки кашлюка проти 93 випадків за такий самий період минулого року. Захворюваність серед дітей – 86% (55 випадків). З них 76,4% – це діти до чотирьох років, у тому числі до одного року – 32,7%. З-поміж хворих не щепленими проти кашлюка було 44 дитини (81,8 %), ще 11 дітей отримували вакцину з порушенням календаря профщеплень.

 

Захворюваність на кашлюк реєстрували на 13 адміністративних територіях області з перевищенням середньообласного показника у Сколівському, Самбірському, Городоцькому, Турківському, Жовківському районах і містах Самбір та Львів.

 

Окрім того, на Львівщині фіксують зростання захворюваності на епідемічний паротит. Так, за півроку було зареєстровано 49 випадків цієї хвороби. А за такий самий період 2018-го – лише чотири.

 

Найвищий показник захворюваності – серед дітей віком 10-14 років: 27 випадків або 61,4%. Кожен п’ятий із хворих – не щеплений проти паротиту.

 

Захворюваність реєстрували у Дрогобицькому та Яворівському районах, а також у містах Дрогобич, Борислав, Стрий, Львів.

 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Кашлюк – гостре бактеріальне захворювання, що вражає органи дихання й супроводжується тяжкими нападами кашлю. Джерело збудника інфекції – хворі з клінічно вираженими та стертими формами кашлюку, бактеріоносії. Зараження відбувається внаслідок контакту з хворим: при кашлі, чханні чи просто розмові з ним. Період заразливості джерела збудника інфекції триває в середньому 4 тижні.

 

Інкубаційний період кашлюку – від 3 до 12 днів (частіше 5-7). Симптоматика нагадує бронхіт з важким нападоподібним тривалим кашлем, який найчастіше виникає вночі. Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання. За важкої форми напад кашлю зазвичай закінчується блюванням. Перебіг захворювання триває від 5 до 12 тижнів, проте може затягуватися на довше.

 

Найчастішим ускладненням кашлюка є пневмонія. Також можливі гострий ларингіт зі стенозом гортані, бронхіоліти, носові кровотечі, зупинка дихання, пупкова, пахова грижа. Може виникнути енцефалопатія, яка через судоми може призвести до смерті чи залишити після себе стійкі пошкодження: глухоту або епілептичні напади.

 

Кашлюк складно діагностувати на початкових стадіях, оскільки він нагадує інші захворювання, за яких дитина кашляє: ГРЗ, трахеїт, бронхіт. Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація.

 

Епідемічний паротит (народне «свинка») – гостре інфекційне захворювання, для якого характерні гарячка, загальна інтоксикація, ураження слинних залоз, переважно привушних, а також нерідко ураження інших залозистих органів і нервової системи.

 

При паротиті спершу підвищується температура, з’являються нездужання, головний біль, біль у ділянці вуха, що посилюється під час жування, розмови, згодом приєднується сухість у роті. У 60% випадків уражуються обидві привушні слинні залози.

 

Збудник – вірус паротиту. Потрапляючи до організму, він завжди затримується в слинних залозах (навіть якщо не викликає їхнього запалення) і з дрібними крапельками слини потрапляє в повітря. А потрапляючи через слизові оболонки рота і верхніх дихальних шляхів у кров, вірус здатний довго циркулювати в її руслі й викликати запалення інших залозистих органів – найчастіше підшлункової залози (панкреатит) і яєчок у хлопчиків (орхіт).

 

Джерелом інфекції є хвора людина, вірусоносій, іноді предмети, якими користується хворий. Заразний період настає в останні дні інкубаційного періоду та триває близько 10 днів. Найзаразнішою людина є в перші 3-5 днів від початку хвороби. Збудник виділяється зі слиною під час розмови, кашлю і чхання. Тому хворих слід ізолювати на термін не менш ніж 9 днів від початку хвороби, щоб уникнути зараження довколишніх.

 

Частіше на паротит хворіють діти, особливо в дитячих колективах. Серед хлопчиків ця недуга спостерігається в півтора раза частіше, ніж у дівчаток. Найуразливішим є вік від 5 до 15 років. У тих, хто перехворів на епідемічний паротит, розвивається стійкий тривалий імунітет до недуги.

 

Найефективнішим методом профілактики епідемічного паротиту є вакцинація, яка в Україні входить до календаря щеплень.

30.07.2019