Російський суд подовжив термін арешту українських моряків.

Тим часом російська омбудсменка виступила за зміну для них запобіжного заходу.

 

 

Лефортовський суд Москви продовжив ще на три місяці термін арешту 24-м українським морякам, котрих російські прикордонники затримали після невдалої спроби проходження Керченської протоки. Суддя Олена Канєва в середу, 17 квітня, задовольнила клопотання слідства про пролонґацію запобіжного заходу до 24 жовтня.

 

Всіх моряків, за словами їхнього адвоката Миколи Полозова, звинувачують у «незаконному перетині кордону Росії в складі організованої групи, що відповідає частині 3 статті 322 КК РФ». Про це повідомив російський інформаційний портал «Газета.Ру». На суді були присутні родичі моряків, українські та європейські дипломати, а також уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денисова.

 

Як зазначає видання, судовий процес проходив у закритому від публіки режимі, оскільки цього попросило слідче управління ФСБ. Хоча сторона захисту наполягала на відхиленні даного клопотання, бо боронена законом таємниця попереднього слідства не може бути дійсною, «коли це саме слідство фактично завершено».

 

Тим часом російська омбудсменка Тетяна Москалькова висловилася за зміну запобіжного заходу українським морякам. «Мені здається, було б гуманно і правильно, якби їм сьогодні було б змінено запобіжний захід», – заявила вона в інтерв'ю телеканалу «Россия 24». При цьому вона підкреслила, що дуже важливо «розібратися зі ступенем провини цих людей» з огляду на те, що «причиною скерування моряків у Керченську протоку був намір зірвати вибори президента» України.

17.07.2019