Урсулу фон дер Ляєн обрано президенткою Європейської комісії.

Таким чином екзекутивний орган Євроунії вперше очолить жінка.

 

 

Європейський парламент у вівторок, 16 липня, затвердив колишню міністерку оборони Німеччини Урсулу фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) новою президенткою Єврокомісії. На її підтримку висловилися 383 євродепутати, проти – 327, утрималися – 22. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Нагадаємо, що на саміті Європейської Унії в Брюсселі другого липня за кандидатуру Ляєн несподівано проголосували 27 голів держав та урядів – всі, окрім канцлерки ФРН Анґели Меркель, котра утрималася, оскільки ця кандидатура не знайшла підтримки німецьких соціал-демократів, коаліційного партнера партії Меркель у бундестазі.

 

Таким чином фон дер Ляєн стала єдиною кандидатурою на посаду. Утім навіть ця обставина не гарантувала їй позитивного голосування в Європарламенті. Однозначної більшості на підтримку її кандидатури не було. Але все закінчилося благополучно для фон дер Ляєн, коли за неї погодилася проголосувати більшість фракції соціал-демократів.

 

Фон дер Ляєн стане першою жінкою на чолі центрального органу виконавчої влади Європейської Унії.

 

Під час програмної промови в Європарламенті перед дебатами та голосуванням щодо її кандидатури політикиня на перше місце поставила боротьбу зі змінами клімату і підтвердила мету Європи до 2050 року скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 50 відсотків порівняно з 1990 роком. Для досягнення цієї мети фон дер Ляєн має представити відповідний інвестиційний план.

 

Крім того, фон дер Ляєн пообіцяла просувати ідею мінімальної заробітної плати в країнах Європи, а також, серед іншого, висловила готовність підтримати продовження терміну виходу Великої Британії з Євроунії, якщо це буде необхідно.

 

Тиждень тому фон дер Ляйен висловилася за низкою інших значущих для ЄУ тем. Так, фон дер Ляєн закликала Євроунію надавати підтримку країнам походження біженців, щоб позбутися причин, які спонукають міґрантів прямувати до Європи. Окрім того, вона висловила впевненість, що Європі слід вести діалог з Росією «з позиції сили».

 

Урсулі фон дер Ляєн 60 років, у неї семеро дітей. Вона народилася в Брюсселі, але в 13-річному віці переїхала до Німеччини.

 

Навчалася в Лондонській школі економіки, але потім перекваліфікувалася на лікаря і стала гінекологом. Окрім німецької, вона вільно говорить по-англійськи і по-французьки.

 

У німецьку політику Урсулу фон дер Ляєн привела чинна канцлерка Німеччини Анґела Меркель. В очолюваних Меркель урядах фон дер Ляєн обіймала різні міністерські посади. Із 2005 до 2009 року вона була міністеркою у справах родини, пізніше очолила Міністерство охорони здоров'я, а в грудні 2013-го стала міністеркою оборони. 

17.07.2019