Керівники МЗС і МВС Румунії подали до демісії.

Їм закидали нездалу організацію виборів до Європарламенту.

 

                                   Кармен Дан                                    Теодор Мелешкану

 

Прем'єр-міністерка Румунії Віоріка Денчіле (Viorica Dăncilă) в понеділок, 16 липня, оголосила про звільнення з посад міністра закордонних справ Теодора Мелешкану (Teodor Melescanu) і міністерки внутрішніх справ Кармен Дан (Carmen Dan). Звільнені політики, за твердженням Денчіле, мали «поганий імідж» в очах населення.

 

«Я прагну більшої ефективності діяльності уряду. Я хочу, щоб це був уряд, де міністри мають більше заанґажованості та довіри населення. Тому я вважаю, що нам потрібно змінити тих, кому не довіряють, аби міністерства працювали ефективніше», – процитувала румунська інформаційна аґенція AGERPRES слова керівниці уряду.

 

Конкретних звинувачень на адресу Мелешкану і Дан Віоріка Денчіле не назвала. Місцева преса стверджує, що справа в поганій координації процедури виборів до Європарламенту для громадян країни, котрі мешкають за кордоном. За організацію процесу відповідали обидва міністерства. 26 травня, під час виборів, у багатьох дипломатичних представництвах Румунії вишикувалися довгі черги, що пспричиняло безлад. Багатьом громадянам так і не вдалося потрапити на дільниці. Крім того, Кармен Дан заслужила собі злу славу жорстким розгоном поліцією антиурядової демонстрації, яка відбулася 10 серпня 2018 року.

 

Кармен Дан є членкинею Соціал-демократичної партії, де головує Денчіле, а Теодор Мелешкану репрезентує «Альянс лібералів і демократів» (ALDE). Відтак МЗС має очолити представниця ALDE Рамона Манеску (Ramona Manescu), а міністерство внутрішніх справ – сенатор від соціал-демократів Ніколае Моґа (Nicolae Moga).

 

Як вважають румунські ЗМІ, завдяки звільненню міністрів Віоріка Денчіле хоче поліпшити репутацію соціал-демократів перед призначеними на 10 листопада президентськими виборами. Попередник Денчіле на посаді голови Соціал-демократичної партії Лівіу Драґня (Liviu Dragnea) наприкінці травня 2019 року був засуджений до 3,5 років позбавлення волі за звинуваченням у корупції, що позначилося на іміджі партії.

16.07.2019