ПАРЄ звинуватила російську владу в провалі розслідування вбивства Нємцова.

Асамблея ухвалила відповідну резолюцію з критикою дій Кремля у цій справі.

 

                            Емануеліс Зінґеріс

 

Парламентська асамблея Ради Європи закликала російський уряд «знову відкрити і продовжити» розслідування вбивства Бориса Нємцова, одного з найвідоміших російських опонентів Володимира Путіна, розстріляного в Москві 27 лютого 2015. Резолюцію під назвою «Проливаючи світло на вбивство Бориса Нємцова» одностайно затвердили в четвер, 27 червня, депутати ПАРЄ в Страсбурзі. Доповідачем з цього питання виступив литовський депутат від Європейської народної партії Емануеліс Зінґеріс.

 

«Правда в справі про вбивство опозиційного російського політика Бориса Нємцова досі не встановлена, а справжні винуватці цього злочину так і не названі. Офіційна версія, відображена у вироку в справі Нємцова, заснована на поважних помилках розслідування і судового розгляду, тому не відповідає наявним доказам за багатьма фундаментальними питаннями», – наголошено в документі, цитати з якого наводять на офіційному сайті ПАРЄ.

 

У резолюції Асамблеї зазначається, що двоє з учасників вбивства, військовослужбовці Заур Дадаєв і Руслан Мухудінов, «були тісно пов'язані з вищими ешелонами військової та політичної влади в Чечні». «Вони не могли влаштувати складну операцію з вбивства видатної політичної особистості в центрі Москві без попереднього знання і схвалення, якщо не прямих вказівок від своїх начальників», – констатовано в документі.

 

Відповідальність за провал розслідування Емануеліс Зінґеріс поклав особисто на голову Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна і заступника генпрокурора Росії Віктора Гриня. У резолюції міститься заклик до всіх країн, які долучилися до аналогу «акту Магнітського», ввести в список візових санкцій «тих, хто відповідальний за провал у проведенні розслідування й об'єктивної судової процедури, необхідних для встановлення замовників і виконавців вбивства Бориса Нємцова».

 

Тим часом російська делегація, котра вперше після п’ятирічної перерви взяла участь у сесії ПАРЄ, проіґнорувала розгляд цього питання. Росіяни заявили, що не братимуть участі в голосуванні. «Справа ще не закрита, тож такі дебати є тиском на слідство», – заявив голова російської делегації Сергій Кисляк. А депутат Шамсаїл Саралієв навіть вдався до погроз щодо доповідача Емануеліса Зінґеріса.

28.06.2019