Leopolis Jazz Fest-2019: день другий

 

Нинішній концертний день фестивалю  Leopolis Jazz Fest-2019 розпочнеться на площі Ринок о 15.00 виступом австрійського гурту Month of Sundays. Це квартет молодих виконавців, що грають разом вже шість років: Александер Кранабеттер (Alexander Kranabetter) – духові, Філіпп Гарніш (Philipp Harnisch) – альт-саксофон, Іво Фіна (Ivo Fina) – гітара, Йоганнес Ваколбінгер (Johannes Wakolbinger) – барабани. Гурт виконує сучасну камерну музику, у якій немає місця особистій віртуозності. Це зазвичай повільні за ритмом композиції, які будять уяву, створюють враження безлюдних ландшафтів і далебі чинять психоделічний вплив.

 

Слідом за австрійцями у 17.00 на сцену вийде ще один квартет цього разу з Литви Be 4 Quartet саксофоніста Кестутіса Валгініса (Kęstutis Vaiginis) та бас-гітариста Домаса Алекси. Це класичний джазовий формат: тенор-саксофон, клавішні, бас, барабани. Музиканти виконують музику, в якій є місце свінгу, латинським та афро-кубинським ритмам і можна бути впевненими, що глядачі отримають насолоду від стрімких ритмів, імпровізацій і драйву.

 

Камерунський бас-гітарист Етьєн Мбаппе.

 

Виступи хедлайнерів розпочне о 19.00 на сцені імені Едді Рознера камерунський бас-гітарист Етьєн Мбаппе зі своїм проектом Etienne Mbappe & the Prophets. Етьєн Мбаппе вже не вперше гість фестивалю. Декілька років він брав участь у складі проекту славетного гітариста Джона Маклафліна The 4th Dimension. Етьєн Мбаппе набув величезного й різноманітного досвіду, граючи з європейськими й американськими музикантами, перш ніж вийшов на рівень співпраці з зірками першого рівня. Спочатку це участь у гурті Джо Завінула «The Zawinul Syndicate». Встиг він долучитися до запису останнього альбома Рея Чарльза. А дещо пізніше – тривала співпраця з Джоном Маклафліном. Етьєн Мбаппе – віртуоз з надзвичайно м’якою манерою гри, здатний сам-один влаштувати шоу. Його новий проект зі складом: фортепіано, гітара, саксофон, труба, скрипка й барабани, - це доволі різноманітна, бадьора й подекуди пронизана внутрішнім ліризмом музика, своєрідний сплав фольклорних елементів (і не тільки африканських), фьюжн та міських танцювальних стилів: європейських та південноамериканських. Згадується трохи призабуте слово – worldmusic. Тут є місце і пружним ритмам, і стихії усної оповіді.

 

«Полювання» на наступного хедлайнера організатори львівського опен-ейру, за їхнім власним визнанням, почали ледь не з першого фестивалю. Справді канадська співачка й піаністка Дайана Кролл (Diana Krall) – одна з найбільш затребуваних (і, як кажуть, одна з найбільш високооплачуваних) джазових виконавців у світі. Проблема полягала в збігах у незбігах у розкладі виступів співачки з розкладом львівського фестивалю. Врешті, п’ятиразова володарка (плюс вісім номінацій) премії Гремі Дайана Кролл має виступити на Leopolis Jazz Fest. Зовнішня врода, харизма, м’яка, інтимна манера співу, елегантний піанізм. Але секрет успіху співачки не тільки в цьому. Значну частину її репертуару складає так звана Great American Songbook (Великий американський пісенник), умовна назва, що охоплює популярні американські пісні 20-х-60-х років ХХ ст., багато з яких стали джазовими стандартами. Проте завдяки Дайані Кролл це визначення знано розширилося, включивши в себе босанову та багато хітів поп- і рок-музики. Її меланхолійна, лірична манера співу виявилася настільки синтетичною і своєрідною, що майже все, що вона співає отримує особливе забарвлення, і настільки доступною й універсальною, що завоювала прихильність значно ширшої аудиторії, ніж любителі джазу. Найбільш успішні її альбоми роками трималися у топ-чартах журналу Billboard, добираючись інколи до першої десятки, і здобули статус золотих та платинових.

 

 Канадська співачка й піаністка Дайана Кролл. 

 

Можна додати, що, крім концертів, на любителів джазу чекають ще деякі цікаві події. Для багатьох із них фестивальний день розпочнеться о 12.00 майстер-класом видатного піаніста Кенні Баррона (хедлайнера завтрашнього дня), який відбудеться у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка. А з 15.00 у парку ім. Б.Хмельницького (Болгарська, 4) відбуватимуться покази відеоматеріалів історичних виступів видатних джазових виконавців минулого з колекції Леоніда Гольдштейна.

27.06.2019