Росія призупинила авіасполучення з Грузією.

Причиною цього стали антиросійські акції протесту в Тбілісі.

 

 

Президент Росії Володимир Путін в п'ятницю, 21 червня, підписав указ про тимчасову заборону для російських авіакомпаній перевозити пасажирів до Грузії. Указ набуває чинності з восьмого липня, його текст був опублікований на сайті адміністрації президента РФ.

 

Як вказано в тексті документа, указ був ухвалений президентом для «захисту громадян Російської Федерації від злочинних та інших протиправних дій». «Федеральним органам державної влади, органам державної влади суб'єктів Російської Федерації, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, юридичним особам, утвореним відповідно до законодавства Російської Федерації, організаціям і фізичним особам, які перебувають під юрисдикцією Російської Федерації, у своїй діяльності виходити з того, що з 8 липня 2019 р. російським авіакомпаніям тимчасово забороняється здійснювати повітряні перевезення (в тому числі комерційні) громадян з території Російської Федерації на територію Грузії», – наголошено в указі.

 

Окрім того, цей документ доручає російському уряду «вжити заходів щодо забезпечення повернення в Російську Федерацію громадян Російської Федерації, котрі тимчасово перебувають на території Грузії, а також їхнього багажу».

 

За оцінками Асоціації туроператорів Росії, в Грузії зараз перебуває приблизно 5-7 тисяч організованих російських туристів, самостійних мандрівників – у 2-3 рази більше.

 

Терміну, протягом якого буде діяти указ, не називають. Як заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, умовою зняття заборони на польоти до Грузії буде «нормалізація ситуації в країні». «Ситуація в Грузії повинна нормалізуватися, і повинні зникнути будь-які загрози для безпеки наших громадян», – підкреслив Пєсков.

 

Після розгону антиросійської демонстрації в Тбілісі в ніч на 21 червня опозиційні активісти знову в п’ятницю ввечері зібралися перед будівлею грузинського парламенту. Спостерігачі повідомляють, що на мітинг, який проходив мирно, вийшло близько десяти тисяч осіб. Оратори на мітингу зажадали проведення дострокових парламентських виборів. Чергові вибори мали б відбутися щойно наступного року.

 

Окрім того, в зв'язку з жорстким розгоном 20 червня демонстрації в столиці протестувальники вимагали відставки міністра внутрішніх справ Грузії Георгія Гахарія. Сам керівник МВС пообіцяв залишити свою посаду, «щойно виникне така необхідність». За його словами, поліція була змушена застосувати спецзасоби щодо протестувальників, оскільки «мирний протест переріс в насильство і спробу штурму парламенту». За даними Міністерства охорони здоров'я Грузії, внаслідок сутичок протестувальників з поліцією постраждало близько 240 осіб.

 

Нагадаємо, що масові протести почалися в Грузії в зв'язку з участю російської делегації в засіданні 26-ї Міжпарламентської асамблеї православ'я (МАП), яка проходила в сесійному залі грузинського парламенту. Невдоволення опозиції викликав той факт, що голова МАП депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов на відкритті сесії зайняв крісло спікера і звернувся до присутніх російською мовою.

22.06.2019