Грузини штурмували свій парламент.

Їх обурила присутність в законодавчому органі депутатів російської Держдуми.

 

 

Поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і ґумові кулі для розгону демонстрації біля будівлі парламенту. Учасники мітингу з вимогою відставки спікера парламенту та членів уряду намагалися прорватися в будівлю законодавчого органу. Про це повідомив грузинський інформаційний портал Apsny.ge.

 

Протести спалахнули після того, як депутат російської Держдуми Сергій Гаврилов, сидячи в кріслі спікера грузинського парламенту, звернувся до учасників 26-ї Міжпарламентської асамблеї Православ'я, яка проходить в Тбілісі.

 

Звернення до делегатів асамблеї – депутатів з переважно православних країн – пролунало російською мовою, що викликало гнів багатьох грузинських політиків і пересічних мешканців Грузії, котрі різко негативно ставляться до російської присутності в країні.

 

Близько десяти тисяч протестувальників, які зібралися перед будівлею парламенту, прорвали поліційні кордони й впритул наблизилися до будівлі парламенту. Вони вимагали відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе та інших офіційних осіб, зокрема керівників служби держбезпеки і Міністерства внутрішніх справ. Частина з них прийшла з прапорами Європейської Унії і плакатами зі словами «Росія – окупант».

 

За даними Міністерства охорони здоров'я Грузії, під час сутичок демонстрантів з поліцією постраждали 52 особи, 38 з них – правоохоронці. Один з лідерів опозиційної партії «Єдиний національний рух», депутат парламенту Роман Гоцирідзе заявив журналістам в ніч на п'ятницю, що поранено більше як сотню громадян.

 

Після того, як мітингувальників відтіснили від будівлі парламенту, протестні акції продовжилися на проспекті Руставелі. 

 

У зв’язку з цими подіями було ухвалено рішення про дочасне завершення роботи Асамблеї. Російська делегація поспішно відправилася на летовище Тбілісі й залишила територію Грузії.

21.06.2019