Зеленський виступив проти повернення Росії до ПАРЄ.

 

Президент України Володимир Зеленський певен, що підстав для відновлення в правах делегації РФ у Парламентській асамблеї Ради Європи немає. 

 

Про це Зеленський сказав на прес-конференції у Парижі за підсумками переговорів із Емманюелем Макроном, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Мені здається, що для повернення Росії в ПАРЄ немає ніяких кроків, немає нічого під цим", – сказав Зеленський.

 

Голова держави розповів, що на переговорах із президентом Франції Еммануелем Макроном обговорював питання можливого повернення російської делегації в ПАРЄ і констатував, що РФ не виконала умов для повернення до роботи в Асамблеї.

 

"Ми не можемо говорити про зняття санкцій, на мій погляд, доки Україна не повернула повністю своїх територій. Ми захищаємо наш суверенітет. І санкції, до речі, захищають суверенітет України", – сказав Зеленський.

 

Сам же Емманюель Макрон закликав не трактувати позиції в ПАРЄ винятково як санкції. Президент Франції виступає проти повного вилучення РФ із Ради Європи.

 

"Є питання санкцій стосовно Росії. І тут Франція дотримується своєї лінії, щоб ці санкції подовжувати, доки не буде виконано умов. Але щодо приналежності до Ради Європи, це не маємо розглядати як санкції. Тому що від цих санкцій страждає не Російська держава, а громадяни Росії", – зазначив Макрон.

 

Він зазначив, що участь Росії в Раді Європи дає змогу громадянам цієї країни подавати позови проти РФ у разі порушення їхніх прав.

 

"Якщо Росія вийде, буде вилучена з Ради Європи, це буде неможливо. Саме тому з головуванням Фінляндії ми розпочали процес консультацій, щоб повернути повною мірою Росію, щоб вона могла, по-перше, сплачувати внески, водночас не діяти як активний член", – сказав президент Франції.

 

"Йдеться про нормалізацію. Ми хочемо уникнути повного вилучення, повного виходу Росії з Ради Європи, тому що вважаємо, що це шкодитиме інтересам громадян Росії насамперед", – резюмував Макрон.

 

18.06.2019