Від 3 до 6 років: суд оголосив вироки фіґурантам "справи Гандзюк".

 

Покровський районний суд Дніпровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк – Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича.

 

 

П'ятірці підсудних інкримінували статі 27, 28, 121 Кримінального кодексу України – умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне групою осіб за попередньою змовою. Угоди зі слідством п’ятьох фігурантів затверджені ще 19 квітня, повідомило "Громадське".

 

Сергія Торбіна засудили до 6 з половиною років позбавлення волі, Микиту Грабчука – до 6 років, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського – до 4 років, Віктора Горбунова – до 3 років.

 

Фіґурантам зарахували вже відбутий термін.

 

Згідно з даними слідства, організатор злочину Сергій Торбін у липні 2018 року отримав від двох неназваних судом осіб (з якими вони зустрічалися у Херсоні неподалік кафе “Золотий ключик”) замовлення завдати шкоди громадській активістці Херсона Катерині Гандзюк та отримав за це 4500 доларів. Згодом він схилив до злочину інших обвинувачених – Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова – наголосивши, що Гандзюк має проросійські погляди, є сепаратисткою та принижує учасників бойових дій на Донбасі. Він передав компаньйонам 4000 доларів, а 500 залишив собі.

 

 

Спільники закупили знаряддя злочину, телефонні картки для комунікації, які згодом знищили; вони здійснювали спостереження за Гандзюк. Згідно з розподіленими ролями, Вишневський знайшов об’яву для придбання кислоти, Горбунов її придбав, обливати мав Грабчук.

 

31 липня нападники приїхали до будинку Гандзюк на автомобілі Торбіна. Васянович чекав у машині, Вишневський розташувався на спортивному майданчику, Грабчук із кислотою був неподалік. Коли за Гандзюк приїхала службова машина, Вишневський дав сигнал Грабчуку і той приготувався вчинити злочин. Коли Катерина вийшла з будинку, він підбіг з-за спини й вилив на неї кислоту.

 

Відтак спільники втекли з місця злочину на машині Торбіна і дорогою викинули у річку телефонні картки. Вони також приховали пляшку від кислоти та кросівки Грабчука. Згодом від замовників Торбін мав отримати гроші для подальшого переховування, саме тоді їх і затримали правоохоронці.

 

23 квітня стало відомо, що підозрюваному в організації вбивства Катерини Гандзюк – Сергію Торбіну та чотирьом іншим ймовірним виконавцям убивства активістки – "пом’якшили" підозру: тепер їх звинувачують в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, а не у вбивстві. У ГПУ пояснили, що зробили це, бо фігуранти справи пішли на угоду зі слідством.

 

Раніше прокуратура змінила підозру ще одному фігуранту справи Гандзюк — експомічнику нардепа Ігорю Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили у замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). Ця стаття також передбачає пом’якшення покарання.

 

Батько Катерини Віктор Гандзюк назвав "спектаклем" суд над убивцями своєї доньки. Пан Віктор невдоволений і самим вироком, і шляхом, який обрали прокурори, – угодою про визнання провини. На погляд Гандзюка, правоохоронці знайшли найпростіший спосіб спекатися справи.

 

07.06.2019