Російського дипломата в Косові оголошено персоною нон ґрата.

Йдеться про російського представника місії ООН в регіоні.

 

 

Влада Республіки Косово оголосила персоною нон ґрата російського дипломата і співробітника місії ООН Міхаіла Краснощокова. Про це повідомив сербський державний телеканал РТС 1 з покликом на слова прем'єр-міністра Косова Рамуша Харадіная.

 

«Рішення було ухвалене через дії російського громадянина проти конституційного ладу Косова, загальнолюдських цінностей, миру і стабільності. Я закликаю спеціального представника Генерального секретаря ООН в Косові виконати це рішення», – написав Харадінай на своїй сторінці у Facebook.

 

Утім, ще на початку року генеральний секретар ООН Антоніо Ґутерріш заявляв, що доктрина персони нон ґрата не поширюється на персонал організації.

 

Краснощоков є співробітником місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові. Його затримали косовські поліціянти 28 травня під час спецоперації на території громад, населених переважно сербами. Під час затримання росіянин зазнав забоїв ока і щелепи.

 

Як повідомили косовські правоохоронці, Краснощоков перебував біля барикад разом зі сербами, котрі перешкоджали проведенню операції. Окрім того, росіянина вважають причетним до організованого злочинного угруповання, яке займається перемитництвом на кордоні між Косовом і Сербією. Генеральний прокурор Косова попросив зняти імунітет з російського дипломата.

31.05.2019