У Львові відкрилася виставка до 125-річчя запуску першого електричного трамвая

 

Сьогодні, 31 травня, виповнюється 125 років відтоді, як у Львові поїхав перший електричний трамвай та розпочала роботу перша електрична станція міста. З цієї нагоди в старому трамвайному депо на вул. Вітовського відкрилася виставка історичних трамваїв та трамваїв, які експлуатують у Львові. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

 

«31 травня 1894 року з депо на вул. Вітовського виїхав перший електричний трамвай виробництва Siemens. Цього року львівський електричний трамвай святкує 125 років», – ідеться в повідомленні.

 

Усі охочі мають змогу побачити історичні трамваї: Sanok SW1 1906 року виготовлення (але до Львова приїхав лише виготовлений у 1943 році з Тарнова у Польщі), Gotha T59 1960 року виготовлення, Tatra T4 1979 року виготовлення.

 

А з трамваїв, що експлуатуються в місті зараз, відвідувачам покажуть вагони Тatra KT4 SU, Tatra KT4 DM, Electron T3 L443.


 

Виставка триватиме до 2 червня. А 2 червня о 17:00 всі трамваї вирушать святковим парадом за марштуром: вул Вітовського — вул. Франка — вул. Підвальна — вул. Дорошенка — вул. Бандери — вул. Городоцька.

 

Приблизно о 17:20 на площі Ринок всі трамваї зроблять зупинку на 10 хвилин та поїдуть далі.

 

 

Нагадаємо, що 23 травня 1894 року в газеті «Дѣло» з'явилося таке повідомлення:


«Проба зeлїзницї елєктричної у Львові відбула ся вчера вечером і випала цїлком вдоволяючо. — Львівска зелїзниця елєктрична, вибудована фірмою Сіменс і Гальске, єсть системи американьского инжинєра Спраґа, о горішнім веденю току. Довжина цїлого шляху виносить 5.650 метрів. Току, потрібного до руху, достачає центральна стація, поставлена коло ставу Пелчиньского. В фабрицї уставлені два рурові кітли. Вода кирнична, непридатна до кітлів, чистить ся насамперед в устроєній до сего стації. В будинку машиновім поміщені дві парові машини, кожда о силї 250 коней. Обі получені бозпосередно з машинами "дінамо" системи Сіменс і Гальске. Ток, якій там витворює ся, о напруженю 500 Вольт, ведений осібними проводами до кождої з пятьох секцій зелїзницї. Ваґонів має зелїзниця доси 16; всї виготовлені в фабрицї Сіменса і Гальского. Ваґони порушають ся в той спосіб, що ток, якій переходить дротами, розтягненими по-над ваґонами, дістає ся при помочи зелїзного патика на ваґонї до машини "дінамо", уміщеної в возї і обертає єї, а з-відси переносить ся рух посредством ланьцухів на колеса. Кождий ваґон, освічений пятьма лямпами елєктричними. Найбільша скорість поїздів виносить 15 кільометрів на годину. — Цїна їзди з двірця зелїзничого на площу вистави буде виносити І. клясою 16 кр., II. клясою 12 кр. Стація коло Віденьскої каварнї буде становити середну точку, з-відки в одну і другу сторону буде оплачувати ся половину наведеної належитости. Шлях з двірця зелїзничого до парку Стрийского буде відданий до публичного ужитку 29 н. ст. мая, а дальше продовженє до площі вистави дня 5 н. ст. червня. Шлях до кладовища Личаківского буде викінчений в серпни с. р.»

 

А 30 травня

 

Зелїзниця елєктрична у Львові розпічне від завтра правильний курс від головного двірця зелїзничого до школи св. Софії коло Стрийского парку, а від 5 червня до площі вистави. Цїлий шлях буде подїлений на 4 секції а то: від двірця до політехніки, від політехніки до віденьскої каварнї, дальше до рога улицї Зеленої і Зибликевича і з-відси до площі вистави. Шлях личаківскій буде мати також дві секції а то: від віденьскої каварнї до костела св. Антонія і з-відтам до кладовища. Крім того будуть означені численні перестанки.

 

Рада міста Львова підписала вчера вечером контракт з фірмою Сіменс і Гальске на два роки в справі зелїзницї елєктричної. Правильний рух на тій зелїзници розпічне ся завтра о 6-ій годинї рано, а нинї вечером будуть в містї розлїплені оголошеня з приписами поліційними і цїнником зелїзницї.

 

І «Дѣло» від 4 червня 1894 року:

 

Зелїзниця електрична. Львівскій маґістрат оголосив постанови, які обовязують взаимно публику и заряд зелїзницї елєктричної з огляду на публичну безпечність та що-до розкладу и цїн їзди сею зелїзницею. З тих постанов виймаємо отсі важнїйші: Ваґони електричного трамваю будуть ходити правильно що день в лїтї від години 6-ої рано до 11- ої в ночи, а в зимї від 7-ої рано до 10-ої вечером що 10 мінут; однако при збольшенім руху, а особливо в часї вистави в коротших відступах аж до 5 мінут. Найбільша скорість їзди обмежена на 15 кільометрів в годинї, або 250 метрів на 1 мінуту; в улицях вузких, на скрутах, на перехрестних улицях їзда буде повільнїйша. Всїдати до ваґонів и висїдати вольно лише на стаціях и перестанках. Насамперед повинні висїдати ті що їдуть и аж відтак вольно всїдати. Коли віз в руху не вольно всїдати и висїдати. Стації, що віддїлюють установлені секції на тепер слїдуючі : І. Стація на двірци зелїзничім перед головним будинком. Перестанки: 1) на тім-же двірци напротив маґазинів; 2) при виїздї до улицї Городецкої; 3) при школї Конарского в ул. Сапїги; 4) перед заведеньем св. Тересії. — II. Стація перед політехнікою. Перестанки: 5) понизше костела св. Марії Магдалини; 6) при ул. Вроновских ; 7) перед почтою; 8) при ул. Костюшка; 9) при ул. Кароля Людвика. III. Стація в середмїстю при ул. Гетьманьскій. Перестанки : 10) на площи Марійскій ; 11) на площи Галицкій; 12) перед будинком судовим; 13) при початку ул. Кохановского. ІV. Стація на початку ул. Зибликевича. Перестанки: 14) при ул. св. Николая; 15) ул. Пелчиньских — V. Стація при школї св. Софії без перестанку и VІ. Стація перед площею вистави. Віз зелїзницї елєктричної призначений лише для 32 осіб. Вози мають по 21 мїсць сидячих и 11 стоячих. В ваґонї не вольно курити тютюну, не вольно вводити псів нї брати з собою більших пакунків. В кождім ваґонї будуть умїщені: розклад їзди и тарифа цїн їзди. Цїна їзди виносить за одну секцію в І. клясї 4 кр., в II. кл. З кр. від особи. Дїти низше 1 метра висоти нїчого не платять.

 

 

 

 

31.05.2019