Міхеїл Саакашвілі повернувся в Україну.

 

Екс-президент Грузії та колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі повернувся в Україну.

 

У середу він прилетів до Міжнародного аеропорту "Бориспіль" рейсом із Варшави. Там його зустрічали понад кількасот прихильників і велика кількість журналістів, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Саакашвілі пройшов паспортний контроль. У терміналі його зустріли хлібом і сіллю, а також колективним виконанням державного гімну України.

 

28 травня Президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника Петра Порошенка про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

 

У липні 2017 року Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

 

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, це супроводжувалося протистоянням із прикордонниками та правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

 

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в ресторані в центрі Києва неподалік офісу його партії "Рух нових сил", а відтак спровадили до аеропорту "Бориспіль" і звідтам відправили літаком до Польщі.

 

В МВС України пояснили, що відповідно до вже ухвалених судових рішень Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей його було повернуто до країни, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

 

29.05.2019