У Рівному стали на захист молоді, котра вимагала імпічменту Зеленського.

 

У Рівному в неділю ввечері відбулася акція протесту через затримання поліціянтами хлопця й дівчини, котрі в суботу протестували проти перших кроків Володимира Зеленського на посту Президента, вимагаючи його імпічменту.

 

 

На недільний пікет, скликаний волонтеркою Ніною Скибою, прийшло кількадесят осіб, інформує "РадіоТрек". "А давайте поп'ємо велокави й мирно донесемо поліцаям, що ми живемо в Україні, а не в Раші! Що в нашій державі не потрібен дозвіл для проведення мирних зібрань. Що наших дітей не можна гребти у відділок і там на них кричати й тиснути, навіть якщо комусь не подобається їхній світогляд", – закликала Скиба.

 

16-річну дівчину і 20-річного хлопця затримали 25 травня у центрі Рівного з плакатами "Сказав, порушив, пішов", "Імпічмент Президенту".

 

"Мене і мого друга особисто не задовільнили призначення кварталівців на державні посади і призначення люстрованих нещодавно людей на державні посади і виступи Президента російською мовою на території України. Це були головні причини", – пояснила Дар‘я Коцюруба в інтерв'ю журналістам UA:Рівне.

 

 

На Дар'ю та її приятеля і ще на матір склали два адіністративні протоколи. "Даних громадян було запрошено до Рівненського відділу поліції, після чого при проведенні перевірки було складено адміністративні протоколи за статтею 185-1, тобто неповідомлення відповідних органів при проведенні мітингів, демонстрацій. Позаяк громадянка була неповнолітньою, на її маму також було складено протокол за статтею 184 – неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей", – повідомив заступник начальника Рівненського міськвідділу поліції Іван Теліга.

 

Водночас поліція Рівного дезавуювала твердження, начебто двох протестувальників піддавали процедурі затримання. Саме така інтерпретація перекочувала і до заяви Президента України Володимира Зеленського, котрий висловився проти порушення права на мирні зібрання.

 

"З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку. Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся", – написав Зеленський у Facebook.

 

Дар'я написала у коментарях Зеленському, що її таки затримували.

 

 

Як розповіла учасниця акції, спершу їй дозволяли вільно пересувати у поліцейському відділку, але згодом обмежили свободу. "Ця жіночка почала казати мені в грубій формі, щоб я підходила до неї і йшла на гору для дачі показань. Я не пішла, я вийшла на вулицю, тому що була без матері і не була конче затриманою. Вона почала мені перегороджувати дорогу. Я не могла пройти. Вона почала кричати на мене. Вона почала дзвонити своєму «головному», як вона сказала. Він прийшов і сказав мені, що я все-таки затримана. Вони кричали на мене, тисли. Ця пані, вона декілька разів говорила мені, що я псую їй сьогодні день", – переповіла Дар'я.

 

Поліція Рівненщини ініціювала проведення службової перевірки. Водночас правоохоронці запевняють, що свобода та пересування підлітків аніяк не обмежували. 

 

"Поліцейські Рівненського відділу поліції діяли в рамках покладених на них законодавством обов’язків, – повідомив нчальник ГУНП в Рівненській області Валерій Самчук. – Поліція області поважає думку громадськості та вважає, що для недопущення конфліктних ситуацій із мешканцями міста, які мають іншу громадянську позицію, доцільніше було б обмежитись профілактичною бесідою у дотриманні вимог законодавства при проведенні подібних акцій. Остаточна правова оцінка вказаному факту та діям поліцейських буде надана за результатами комплексної службової перевірки".

 

Правозахисник Михайло Лебедь заявив, що поліція припустилася низки порушень під час припинення пікету. Він трактує статус хлопця й дівчини саме як затриманих.

 

"Рівненську молодь 25.05.2019 поліція затримувала (ст. 261 КУпАП) незаконно – під виглядом добровільного опитування (ст. 33 Закону «Про Національну поліцію») – та з численними порушеннями", – констатував правозахисник.

 

Лебедь нагадав і про те, що в Україні не існує "несанкціонованих мирних зібрань". Натомість заявки до міської влади з інформуванням про план провести акцію мають повідомчий характер. "Конституція та закони України не передбачають таких понять, як «санкціонований мітинг» або «несанкціонований мітинг». А органи державної влади та органи місцевого самоврядування та їхні посадові особи в Україні зобов'язані діяти лише на підставі Конституції та законів України. Понад те, слова «непогоджені», «незаконні», «недозволені» та «несанкціоновані» щодо мирних зібрань притаманні лексиці російського інформаційного простору, характерні для російського і радянського законодавства. Термін «санкція» (від лат. sanctio – освячення) вживається у значенні слова «дозвіл». А в Російській Федерації та на окупованих Росією частинах України де-факто діє саме дозвільний порядок проведення мирних зібрань – для того, щоб провести зібрання, потрібно спершу отримати на це дозвіл у тамтешньої влади", – наголосив пан Михайло.

 

27.05.2019