«Тільки уяви» – цього достатньо, щоб змінити ставлення

Ставлення можна змінювати не лише через фактичний досвід. Навіть уявляючи певні події, можна отримати аналогічний ефект.




Зображення: MPI CBS.


 

Це про кожного: є такі місця, з якими нас пов’язують особливі спогади, – наприклад, непримітний ріг вулиці, де нас вперше поцілувала кохана людина. Раніше ми б навіть не звернули на нього уваги, але, переживши тут приємні емоції, мозок переносить позитивні емоції і на локацію. Тож наше ставлення до місця змінюється – воно стає особливо цінними.

 

Але виявляється, що наше ставлення може змінитися не лише фактичним досвідом. Уявивши такі події, можна досягнути аналогічного ефекту. Це продемонстрував Роланд Бенуа (Roland Benoit) і Філіп Паулюс (Philipp Paulus) спільно з Даніелем Шактером (Daniel Schacter) з Гарвардського університету. Точніше, це явище виникає в нашому мозку, вентромедіальній префронтальній корі. Тут зв’язується та аналізується інформація про середовище, пояснюють учені в журналі «Nature Communications».

 

Учасники їхнього дослідження спочатку мусили назвати особу, яка їм дуже подобається, а також того, хто їм взагалі не до вподоби. Додатково їх питали про місця, які учасники описували радше нейтрально. Потім піддослідні лягали під МРТ-сканер й мусили уявляти, як в цьому нейтральному місці вони проводять час з коханою людиною. У їхніх мріях вони мусили взаємодіяти з коханими.

 

«Я б міг уявити, як я їду в ліфті нашого інституту з донькою, вона весело тисне на всі кнопки. Потім ми їдемо на сам верх, де я виходжу, щоб їй показати терасу», – описав провідний автор дослідження Ролан Бенуа, що очолює дослідницьку групу «адаптивної пам’яті».

 

Після сканера з допомогою нових тестів вчені помітили, що ставлення учасників дослідження до цих місць змінилося. Раніше нейтральні локації їм подобалися більше, ніж на початку. Автори спостерігали цей ефект в Кембриджі, а потім змогли заново продемонструвати в Лейпцигу. «Якщо ми уявно перебуваємо в місці, яке сприймаємо нейтрально, з особою, яку любимо, то переносимо емоційну оцінку з особи на місце. І при цьому ми не мусимо це все переживати в реальності», – резюмує співавтор Даніель Л. Шактер.

 

Як функціонує цей механім в мозку, науковці змогли продемонструвати з допомогою МРТ-даних. Важливу роль при цьому відігравав регіон в передньому мозку, так званій вентромедіальній префронтальній корі. Тут зберігається інформація про кожну особу та місце з нашого середовища, припускають Бенуа, Паулус і Шактер. Цей регіон в мозку також оцінює, наскільки важливими для нас є люди та місця.

 

«Ми припускаємо, що тут зв’язуються уявлення про наш навколишній світ, після збору інформації з цілого мозку вона складається в цілісну картину, – пояснив Бенуа. – Наприклад, там мали б бути уявлення та інформація про мою доньку – як вона виглядає, як звучить її голос, як вона реагує на різні ситуації».

 

Ідея полягає в тому, що ці уявлення містять й оцінку – наприклад, наскільки важлива донька для вченого і чи сильно він її любить. Коли піддослідні думають про людину, яку люблять більше, ніж інших, то цей регіон демонструє ознаки посиленої активності. «Коли я думаю про доньку в ліфті, в вентромедіальній префронтальній корі активується уявлення про неї і про ліфт. Через це може відбутися поєднання цих двох понять – і позитивне ставлення до особи перейде і на раніше нейтральне ставлення до локації».

 

Чому науковці взагалі задалися цією проблемою? Вони хочуть краще зрозуміти унікальну людську здатність переживати речі, лише уявляючи їх, і на уявному вчитися так само, як і на фактично пережитому досвіді. Це може надати суттєві переваги в процесі прийняття рішень або навіть допомогти уникнути ризиків.

 

Досліджувати й негативні думки, на думку Бенуа, – таким може стати наступний крок для учених: «У нашому дослідженні ми продемонстрували, як лише уявлення може призвести до того, що речі набуватимуть позитивнішої оцінки. Важливим запитанням є також, які наслідки цей механізм має для людини, що схильна радше негативно мислити своє майбутнє. Люди, що страждають від депресії, у такий спосіб можуть навіть нейтральні речі оцінювати силою негативних думок, творячи негативну картину світу».

 

 

«Stell dir vor» - unsere Einstellungen ändern sich allein durch die Kraft der Vorstellung

mpg.de, 20/05/2019

Зреферувала С. К.

 

23.05.2019