"Бог зберіг мене в Іловайську": Начальник Генштабу офіційно взяв обов'язки.

 

Міністр оборони України Степан Полторак офіційно відрекомендував Збройним Силам України нового начальника Генерального штабу України Руслана Хомчака.

 

"Я вітаю вас, Руслане Борисовичу, з призначенням на дуже відповідальну та серйозну посаду, бажаю вам успіхів і перемог", – зазначив Полторак під час церемонії, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

Руслан Хомчак під час церемонії представлення заявив: "Наше найголовніше завдання – збереження життя і здоров'я особового складу. Воно має бути в основі всіх управлінських рішень і в зоні проведення Операції об'єднаних сил, і за її межами. Найбільша цінність – це людина".

 

Генерал закликав "припинити в діяльності посадових осіб Збройних Сил України принципи ручного управління... подвійні стандарти, підміну понять, окозамилювання, суцільну показуху та видавання бажаного за дійсне".

 

Під час спілкування з журналістами Руслан Хомчак сказав, що він має намір продовжити розпочаті в Генштабі ЗСУ реформи, до котрих також долучені експерти НАТО.

 

"Реформування Генерального штабу вже розпочалося. Воно розпочалося з того моменту, як Україна заявила, що вона йде курсом, спрямованим на захід, у європейське співтовариство, і з подальшим вступом, можливо, до НАТО або з співпрацею з НАТО. Тому однозначно, що ми в тому напрямі працюватимемо", – сказав генерал.

 

"Робота зі стратегічними радниками в Міністерстві оборони, в Збройних Силах організована, вона йде, тому ми відхилятися від тієї роботи не будемо", – додав він.

 

 

Руслан Хомчак анонсував кадрове оновлення. "Однозначно, кадрові зміни будуть. Вони будуть націлені на краще", – сказав генерал.

 

Зокрема, начальник Генштабу планує заслухати посадових осіб. "Ми визначатимемося з внеском кожного, з реальним станом справ й ухвалюватимемо рішення. Єдине можу сказати – жодне кадрове рішення не буде ухвалено емоційно або за принципом "подобається чи ні". Жодних особистих відносин – лише оцінка результату діяльності, результату стану справ ділянки, за яку вони відповідають. І після цього – ухвалення рішення", – запевнив він.

 

Хомчак додав, що про проблему "окозамилювання" у Збройних Силах "знають усі, від неї страждають".

 

Відповідаючи на питання про бої під Іловайськом, головнокомандувач Збройних Сил сказав, що пережитий особистий досвід змушує його реформувати армію у такий спосіб, щоб запобігти загибелі людей.

 

"Я шкодую про одне: що під час виходу з Іловайська загинуло стільки людей. Я теж міг загинути. Що б про мене чорного не говорили, я виходив разом із тими людьми, з тими бійцями добровольчих батальйонів, і я залишився живим. І якщо Бог мені життя зберіг, то я маю покласти своє життя для того, щоб змінити все в армії, що можна, щоб люди не гинули", – сказав Хомчак.

 

Він зазначив: "Сьогодні в моїх пріоритетах – це людина". "Тому що у всіх стандартах НАТО першим проходить ставлення до людини, а навколо цієї людини тоді вже – всі інші стандарти обґрунтовуються", – підсумував він.

 

23.05.2019