Порошенко закликав Зеленського дотримуватися мовного закону.

 

Президент України Петро Порошенко закликав нову владу дотримуватися закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", офіційного оприлюдненого у четвер.

 

Про це Порошенко сказав під час церемонії закриття ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та нагородження переможців, повідомила прес-служба АП.

 

 

"Насправді це величезна подія, і було дуже зворушливо бачити на очах громадських активістів сльози й чути, що вони не вірили, що це взагалі можливо. Ми з вами це зробили", – сказав Президент.

 

Голова держави наголосив, що цей закон підтримує державний статус української мови, забезпечує конституційне право громадян України говорити рідною мовою і чути її в публічному просторі. "Це право реалізовуватиметься у відповідності до європейських моделей мовної політики", – додав він.

 

Петро Порошенко наголосив, що робота над законом тривала не один рік, відбулася дуже широка дискусія, у багатьох питаннях знайдено розумний компроміс, а підготовка до другого читання тривала кілька тижнів уже в самій Верховній Раді.

 

Президент вважає, що "дуже правильним було рішення керівництва парламенту так побудувати графік роботи над законопроектом, щоби і фінальне голосування, і підписання Президентом відбулися вже після президентських виборів".

 

"Так і сталося – після 21 квітня. Це наочний доказ того, що цей закон для нас не був предметом політичної кон’юнктури. Це питання державотворення", – зазначив Петро Порошенко, додавши, що документ, на його переконання, вивірений настільки ґрунтовно, щоби жодна політична сила не мала підстав ініціювати його перегляд.

 

Президент нагадав про високий рівень підтримки закону у Верховній Раді у 278 народних депутатів, які віддали свій голос за документ. "Це є яскравим свідченням того, що закон об’єднує українське суспільство, об’єднує державу, а не навпаки, як нас лякали з боку Москви і Кремля, і з боку п’ятої колони", – прокоментував Порошенко.

 

"Це дозволяє прогнозувати нашому закону дуже довге життя. Сподіваюся, що і нова влада, уважно вивчивши текст закону, підтримає і його дух, і його букву", – додав Президент.

 

Президент вважає, що закиди про дискримінаційність закону є безпідставними.

 

"Закон є лише стимулюючим та мотивуючим. Він розроблявся, обговорювався та ухвалювався за обставин, коли країна-агресор зробила гуманітарну політику одним з ключових елементів своєї російської експансії. А отже питання не лише в тому чи іншому способі комунікації. Питання в українських змістах. А вони можуть бути найкраще донесені саме українською мовою", – наголосив Президент.

 

16.05.2019