Студентське братство у Львові відзначає 30-ліття. (Програма)

 

 

 

На ці вихідні, 18–19 травня, у Львові відзначатимуть 30-ліття Студентського братства. На зустріч кличуть усі покоління братчиків з усіх осередків – програма дійства передбачає як суто святкування, так і академічні дискусії.

 

Створюючи Студентське братство у 1989 році, його наскрізною місією було досягнення незалежності України. І вже через рік діяльності, у 1990-му, Братство організувало Революцію на граніті – кампанію широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в УРСР. Стрижнем подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (сьогодні – майдані Незалежності). Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту... А вже менше як за рік мрія про незалежність України стала реальністю.

 

“Братство провадило дуже багато як масштабних, так і регулярних, точкових культурно-просвітницьких акцій, якими студенти несли українську ідею, культуру в різні області України. Тому, святкуючи 30-ліття, ми хочемо уникнути надмірної концентрації уваги на одній акції: Революція на граніті – вона була найгучнішою, але далеко не єдиною, – розповідає Наталія Климовська, проректор з розвитку та комунікацій Українського католицького університету, а у минулому членкиня Студентського братства. – Також важливо сказати, що Студентське братство боролося за зміни у вищій освіті, за якісно інші, побудовані на справедливості стосунки між адміністрацією університетів та студентами, в яких цінувалася б свобода думки та самовираження. І те, що хотіло змінити Братство, яким воно бачило вищу освіту, для мене особисто втілилося в УКУ”.

 

 

Діяльність Студентського братства принесла чимало плодів у різних вимірах, і святкування 30-ліття з часу його заснування – це нагода для членів різних поколінь, з одного боку, повернутися у спогади, але з іншого – актуалізувати вплив Братства сьогодні.

 

“Студентське Братство провадило дуже жертовну роботу, але, що не менш важливо, вчилося самоорганізовуватися, аналізувати свою діяльність, вести за собою і будувати здорову конкуренцію між студентськими урядами. Також студенти отримували дуже великий управлінський досвід, який у майбутньому опосередковано вплинув на створення різноманітних програм лідерства”, вважає львівський підприємець та в минулому один із братчиків Ярослав Рущишин.

 

 

ПРОГРАМА

 

Субота, 18 травня:

Локація: вул. Хуторівка, 35а, філософсько-богословський факультет УКУ

 

10:00 – Вітальна кава

10:30-13:00 – Академічна панель

-       Олексій Гарань Від "підтримки перебудови" до курсу на незалежність: чинники змін.

-       Ярослав Грицак "Революція на граніті" в контексті українського століття воєн і революцій (1914–2014)

-       Вахтанг Кіпіані – Непідцензурна самвидавна періодика Студентського братства

13:0013:45 – Перерва на перекус.

13:4515:45 – Дискусійна панель: «Чому нам вдалося? Що маємо зробити ми, щоб наступним генераціям вдалося більше». Модератор Олесь Пограничний.

16:0017:00 – Візійна панель. За участі нинішніх студентів членів Студентського братства.

17:00 – Файна панель-забава.

 

 

Неділя, 19 травня:

12:00 Літургія у Військовому храмі Стрітення Господнього (вул. Клепарівська, 30А).

13:00 вирушаємо на Личаків або інші цвинтарі відвідати могили наших Небесних братчиків.

19:00 Театр ім. Марії Заньковецької, святкове дійство за підтримки ОДА "ЕтноЕволюція". Учасники: танцювальний театр "Життя", октет "Орфей", Оксана Муха, "Піккардійська терція". Режисер дійства Ірина Мазур. Вхід тільки по запрошеннях.

 

Організатори академічної частини: Студентське братство, Український католицький університет, Школа політичної аналітики НаУКМА, Історична правда, Програма дослідження сучасної історії України імені Петра Яцика.

 

16.05.2019