Прощальний Брюссель Порошенка: Президент бере участь у зустрічі Eastern Partnership.

 

Президент України Петро Порошенко закликає наступника зберегти обрані європейські вектори та темпи просування у західному керунку.

 

Про це Порошенко сказав під час спілкування з журналістами у Брюсселі за результатами перемовин із генеральним секретарем НАТО Єнсом Солтенберґом та президентом Європейської ради Дональдом Туском, повідомила прес-служба АП. Голова держави здійснює дводенний візит до Брюсселя у рамках заходів з оказії 10-річчя створення "Східного партнерства".

 

 

"Я твердо переконаний, що ми маємо зберегти напрямки, зберегти і темпи європейської та євроатлантичної інтеграції. І зберегти ті цілі, які були поставлені, відповідно до позиції України й українського народу", – наголосив Порошенко.

 

Президент відзначив, що Україна має "повну підтримку і в НАТО, і в Європейському Союзі, і наших партнерів з країн G7".

 

"І я можу наголосити на тому, що ті кроки і та зовнішня політика, яка останні п’ять років проводилася в Україні, сьогодні дозволила стверджувати, що Україна завоювала високий авторитет, є важливим суб’єктом європейської політики", – заявив Президент.

 

Голова держави запевнив, що останні переговори у Брюсселі були результативними і дуже успішними. Зокрема, під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом обговорювали наступні кроки щодо інструментів, які мають бути надані Україні, "включно з Планом дій щодо членства". Ідеться про те, щоб "підтвердити рішення Бухарестського саміту, останнього Брюссельського саміту 2018 року, який проходив за моєї участі і який чітко задекларував, що двері НАТО відкриті для України".

 

Порошенко подякував Столтенберґові за потужну і важливу підтримку нашої держави "і щодо збереження суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України; і щодо впровадження реформ у секторі оборони і безпеки, які дуже високо оцінені нашими партнерами по НАТО".

 

На зустрічі з президентом Європейської ради Дональдом Туском обговорювали питання у контексті співпраці довкола "Східного партнерства". "Чітко задекларовано, що Україна є лідером «Східного партнерства», і на сьогоднішній день ми твердо стоїмо за позиції – тим, хто більше зробив, надавати більше можливостей", – підкреслив Президент.

 

Петро Порошенко повідомив, що він вирішив нагородити президента Євроради Дональда Туска і президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера орденами Ярослава Мудрого і вручить ці нагороди якраз під час цього візиту. "Вважаю, що вони заслужили цю високу нагороду як друзі України, як справжні надійні партнери України, на яких ми спиралися останні п’ять років. І ми точно можемо сказати, що вони щиро поділяють цілі європейської та євроатлантичної інтеграції Української держави", – резюмував Порошенко.

 

14.05.2019