Дурніший через телевізор?

 

Занадто багато часу перед телевізором загрожує вербальній пам’яті – зокрема старших людей. В довготривалому дослідженні наслідків, які може спровокувати ТБ-споживання, виявили: якщо воно триває понад 3,5 години щодня, то призводить до суттєвого дефіциту пригадування сказаної інформації – незалежно від інших чинників. Як і чому телебачення впливає на вербальну пам’ять, дотепер не з’ясовано, повідомляють науковці у журналі «Scientific Reports».




Зображення: cagkansayin/ iStock​.


 

Cьогодні без телевізора чимало людей не може уявити свого життя. Проте який вплив та яка побічна дія від перегляду телебачення, дотепер – питання неоднозначне. Хоча ТБ може допомагати в освіті та сприяти розвитку мови, з іншого боку, надмірний перегляд телевізора має для дітей радше негативні наслідки: вони потім мають проблеми в школі та демонструють дефіцит соціальної поведінки, доводять дослідження.

 

Але як ТБ впливає на старших людей? Крім молоді, пенсіонери – це також та вікова категорія, що порівняно багато дивиться телевізор. Але які наслідки має споживання телевізійного контенту на пенсіонерів, дотепер було недосліджено. Деякі маленькі розвідки знаходили докази того, що тривалий перегляд ТБ шкодить робочій пам’яті і, ймовірно, навіть сприяє деменції.

 

Цю гіпотезу в межах шестирічного дослідження перевіряли Дейзі Фанкорт (Daisy Fancourt) та Андрю Степту (Andrew Steptoe) з Університетського коледжу Лондона. Учасниками їхньої розвідки були 3 590 здорових чоловіків та жінок від 50 років, з яких приблизно 30 % ще працювали цілий або неповний робочий день. Науковці досліджували стан їхнього здоров’я та когнітивну продуктивність на початку дослідження і в процесі шести років, крім того, учасників питали про щоденний перегляд телебачення. Після шести років Фанкорт та Степту оцінили результати.

 

Виявилося: залежно від кількості годин, проведених перед телевізором, давалися взнаки суттєві відмінності у роботі вербальної пам’яті. «Учасники, що дивилися телевізор понад 3,5 години щодня, після шести років мали гіршу вербальну пам'ять, ніж учасники, які перед телевізором проводили менше часу», – повідомили науковці. Таким учасникам суттєво складніше було пригадати почуті списки слів.

 

Проблема, що виникала в мозку, стосувалася вербальної пам'ятя – вирішальної для того, щоб розуміти та опрацьовувати мовленнєві повідомлення. Ми, наприклад, потребуємо її, щоб не втратити суть розмови або щоб запам’ятати опис дороги чи важливі меседжі для когось. Якщо вербальна пам'ять пошкоджена, це вдається складніше, а словесно оформлені змісти більше не опрацьовуються правильно.

 

Дослідження засвідчило: руйнівний для пам’яті ефект телебачення зберігається навіть тоді, коли брати до уваги й інші чинники, серед яких стан здоров’я, вік, соціальне становище або спосіб життя. Також брак руху, зумовлений переглядом телевізора, відповідальний за негативний вплив на пам’ять тільки певною мірою.

 

«Ці всі чинники пояснюють від 44 % до 55 % небажаних наслідків, але не більше, – кажуть науковці. – Тобто погіршення пам’яті від них не залежить». На думку вчених, їхні результати доводять, що виявлений дефіцит пам’яті визначає телевізійне споживання: «Взаємозв’язок між переглядом ТБ та погіршенням пам’яті залежить від кількості», – повідомили Фанкорт та Степту. Що більше часу пенсіонери проводили перед телевізором, то виразнішим був у них дефект вербальної пам’яті.

 

Що ж є причиною? З приводу цього вчені поки що лише роблять припущення: «Лабораторні експерименти засвідчили, що перегляд телебачення творить бадьоріший, але менш зосереджений мозок», – повідомили вони. На електроенцефалографії виявили, що в ньому менші альфа-хвилі – ритмічні коливання, важливі для навчання. Іншим чинником міг би бути візуальний та емоційний стрес, спровокований телебаченням, адже й стрес може шкодити пам’яті.

 

Існує ще одне можливе пояснення: «Надмірне споживання телевізійного контенту може негативно впливати на пам'ять тому, що витісняє інші, корисні заняття, наприклад читання, спільні ігри або культурні активності, – кажуть Фанкурт та Степту. – Тоді помічений ефект не так спровокований безпосередньо телебаченням, як скороченням часу, який люди проводять за заняттями, що розвивають пам'ять».

 

Щодо впливу ТБ на пам'ять ще залишається чимало нез’ясованих запитань, наголошують науковці. «Чи, наприклад, різні передачі по-різному впливають на когнітивну деградацію? Чи може споживання телебачення бути фактором ризику для розвитку деменції?».

 

Ці питання з’ясують наступні дослідження. Тим часом допоможе простенький запобіжний захід: «Зокрема, старші люди повинні відмовитися від надто тривалого перегляду телебачення, щоб довше залишатися в формі», – кажуть експерти Німецької нейрологічної спільноти (German Neurological Society, DGN).

 


Nadja Podbregar
Macht Fernsehen dumm?
Nature, Deutsche Gesellschaft für Neurologie? 15.04.2019
Зреферувала С.К.

26.04.2019