АМКУ дозволив Ахметову купити 2 обленерго і стати монополістом на ринку.

 

Антимонопольний комітет України на своєму засіданні 25 квітня надав дозвіл компанії ТОВ "ДТЕК Нафтогаз" на придбання у групи "VS Energy" акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

 

Про це повідомляє видання "Наші гроші".

 

У такий спосіб група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

 

Напередодні народна депутатка Вікторія Войцицька публічно звернулась до Ради національної безпеки та оборони України з закликом розглянути ситуацію з "енергетичною гіпермонополією Ахметова".

 

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів.

 

Прес-служба АМКУ запевнила, що "комітет дійшов висновку, що така концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках".

 

При цім Антимонопольний комітет зважив, що потенційні ризики таки існують, а відтак наклав на ДТЕК зобов'язання, за виконанням яких стежитиме протягом наступних п'яти років:

– не допускати перехресного субсидіювання (перекладання витрат групи "ДТЕК" з виробництва та постачання електроенергії на "Київобленерго" та "Одесаобленерго");

– забезпечити придбання "Київобленерго" та "Одесаобленерго" електричної енергії для компенсації технологічних втрат на конкурентних засадах (не надавати необґрунтованих переваг компаніям "ДТЕК");

– не допускати розірвання та/або зміни суттєвих умов чинних договорів між "Київобленерго" та постачальником електроенергії населенню;

– інформувати про кожен факт відмови в укладенні договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та про причини такої відмови;

– не пропонувати більше як двох кандидатів для обрання до Ради оптового ринку електричної енергії України від постачальників та операторів системи розподілу (для недопущення блокування роботи зборів і ради ОРЕ).

 

"Недотримання компанією «ДТЕК Нафтогаз» цих умов є підставою для перегляду наданого дозволу", – підкреслили в Антимонопольному комітеті.

 

25.04.2019