Прокуратура зняла з фіґурантів "справи Гандзюк" звинувачення в убивстві.

 

Прокуратура змінила кваліфікацію злочину, котрий інкримінують голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру у "справі Катерини Гандзюк", – відтепер його вважають причетним не до організації вбивства херсонської активістки, а до спричинення важких ушкоджень.

 

Про це повідомив адвокат сім'ї Гадзюк Масі Найєм.

 

 

"Раніше Владислав Мангеру інкримінували вчинення злочинів за ч. 3 ст. 27 (види співучасників – організатор злочину), п. 4, п. 6, п. 11, п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) ККУ. Тепер Владислава Мангера підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 статті 121 Кримінального кодексу, – це умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого. Різниця в тому, що раніше прокуратура вважала, що вилити літр сірчаної кислоти – умисне вбивсто, а тепер – умисне тяжке тілесне ушкодження", – поінформував адвокат.

 

Найєм обурений кроком прокуратури. Він наголошує, що Катерина могла померти й наступного дня після замаху, але вижила лише "через своє бажання жити і через роботу лікарів" – "це було диво і дивом залишалось три місяці".

 

Адвокатові невтямки, "які такі нові обставини" змусили прокуратуру змінити підозру. Масі Найєм нагадує, що першою кваліфікацією злочину взагалі було хуліганство.

 

Раніше прокуратура "пом'якшила" підозри особам, підозрюваним у скоєнні замаху – Сергієві Торбіну, В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу та Микиті Грабчуку. Їх теж звинувачують в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень (частина 2 статті 121 Кримінального кодексу), що передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років. Раніше їх підозрювали в умисному вбивстві за частиною 2 статті 115, що загрожувало суворішим покаранням – позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним ув’язненням, повдіомляє "Слідство.Інфо".

 

17 квітня стало відомо, що прокуратура змінила підозру ще одному фігуранту справи Гандзюк — екс-помічнику нардепа Ігорю Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили у замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). Ця стаття також передбачає пом’якшення покарання.

 

 

Речник прокуратури Андрій Лисенко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що Владиславу Мангеру змінили підозру, "виходячи із здобутих доказів та наявних у слідства підстав". А п'ятьом іншим підозрюваним – "у зв'язку з отриманням нових оцінених викривальних доказів".

 

Лисенко сказав у коментарі виданню theБабель, що підозрювані "визнали свою винуватість у вчиненні інкримінованих їм злочинів". "Крім цього, вони дають повні свідчення про події, які мають значення для кримінального провадження, в тому числі і викривальні свідчення щодо своєї участі в злочині, а також участі у цьому злочині інших осіб. Також продовжують активно сприяти слідству у викритті та кримінальному переслідуванні організаторів та інших співучасників цього злочину", – повідомив Лисенко.

 

25.04.2019