Гонтарева і Ложкін відмовилися йти на допит до Генпрокуратури.

 

Соратники Президента України Петра Порошенка – екс-голова Адміністрації Президента Борис Ложкін, екс-очільниця Національного банку Валерія Гонтарева та заступник голови АП Олексій Філатов – не мають наміру йти на допит згідно з повістками, які з'явилися на сайті Генпрокуратури 22 квітня.

 

Про це повідомило видання "Українська правда" з покликом на учасників справи.

 

 

"Я зараз перебуваю на роботі в АП. Випадки і порядок виклику особи повісткою дуже добре регламентовані Кримінальним процесуальним кодексом. Поки деякі слідчі займаються публікаціями різних матеріалів в інтернеті, тобто PR-активністю замість виконання вимог КПК, підстав реагувати на такі публікації немає", – сказав Філатов.

 

Гонтарева натякнула, що не збирається приїжджати до України із Лондона, де вона зараз живе і працює.

 

"Вони ж не раз літали до Коломойського до Швейцарії та Фірташа до Австрії, тож нехай прилітають до Лондона. Хочу зауважити одне – того, що я головний ворог Коломойського, він не приховував у всіх публічних інтерв'ю. Так що це знає не лише він, а й увесь світ", – сказала екс-голова НБУ.

 

Подібну заяву від адвокатів Ложкіна оприлюднила 23 квітня на своїй сторінці у Facebook і прес-секретар бізнесмена Марія Попова.

 

"Усі юридично значимі дії в цій справі замінені інтерв'ю і прес-конференціями, а анонсовані в медіях виклики, повістки та інші документи нашому клієнтові направлені або вручені не були", – йдеться у повідомленні.

 

Адвокати вважають, що поява прізвища Ложкіна в матеріалах розслідувань ГПУ і публічне оголошення йому про підозру "були задумані як приводи для медійних скандалів" і для залучення уваги ЗМІ "для вирішення політичних завдань".

 

"У цивілізованій юридичній практиці публікація повісток в інтернеті, як і "повідомлення про підозру", неможливе. Закон не передбачає виклику за допомогою публікації на сайті ГПУ", – йдеться у заяві.

 

28 березня ГПУ повідомила про завершення розслідування проти олігарха-втікача Сергія Курченка.

 

Натомість інформаційне агентство УНІАН олігарха Ігоря Коломойського повідомило, що прокурор у цій справі Костянтин Кулик висунув підозри представникам оточення Президента Петра Порошенка.

 

У Генпрокуратурі підтвердили факт, що Кулик намагався подати свої дії як оголошення підозри, однак наголосили, що ці повідомлення здійснювали із порушенням законодавства.

 

Олігарха Сергія Курченка називали "гаманцем Януковича". Він уперше виник в інформаційному просторі вкінці 2012 року, коли купив ФК "Металіст" у Олександра Ярославського, а пізніше створив групу енергетичних компаній "СЄПЕК".

 

Олігарх втік з України після Революції гідності.

 

Курченко фігурує у численних розслідуваннях правоохоронців, зокрема щодо розкрадання майна державного підприємства "Укргазвидобування" та незаконного ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів.

 

У 2017 році суд конфіскував 1,5 мільярда доларів Януковича і його оточення. Вирок суду було засекречено.

 

Костянтин Кулик наразі є заступником начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури і колишнім прокурором сил АТО.

 

У жовтні 2016 року САП і НАБУ скерували до суду справу про незаконне збагачення Кулика.

 

23.04.2019