Вибрали Зеленського (ОНЛАЙН)

 

Переможцем президентських виборів 2019 року став фронтмен політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимир Зеленський – згідно з результатами екзит-полів, він більш ніж удвічі випередив Петра Порошенка. Чинний Президент визнав поразку на виборах і привітав Зеленського. Сам Петро Олексійович задекларував намір залишитися в політиці.

 

21:36 Кілька тисяч киян зібралися у понеділок увечері біля Адміністрації Президента в Києві для того, щоб подякувати Петрові Порошенку і підтримати його у зв'язку з відходом із посади. Голова держави вийшов виступити перед прибічниками і зізнався, що потребував такої людської підтримки.

 

 

Акція почалася зі спонтанного заклику у Facebook: вдень активісти створили онлайн-сторінку "Дякую, Петре!" і закликали прийти о 19:00 під офіс голови держави. Державна служба охорони зняла обмеження при вході на Банкову й пропустила людей на подвір'я між АП та Будинком химер.

 

Петро Порошенко, вийшовши до людей, подякував за підтримку. Зізнався, що надихається проявленою підтримкою і напередодні шукав опори у Facebook-відгуках. "Дякую вам за слова: «дякую», і за той флешмоб, який  вчора так мені був потрібен... Це було саме те, чого я потребував", – сказав Президент.

 

 

Голова держави запевнив, що разом зі своєю командою буте робити все, щоб Україна продовжила рух вперед, продовжила реформи. "Наші головні перемоги ще попереду. І нехай всі це чують", – сказав Порошенко, додавши, що "найкращою частиною спільної команди" є люди, котрі вийшли на площу.

 

Порошенко підтвердив, що він не йде із політики. "Ми об’єднуємося для того, щоб забезпечити наші спільні перемоги вже в найближчому майбутньому. Спільно ми йдемо перемагати на парламентські вибори. Спільно ми повернемося на вулицю Банкову після наступних президентських виборів", – сказав Президент. Натовп закликав не чекати наступних виборів, а почав скандувати: "Через рік". Президент натомість відповів: "Як Бог положить… Ну добре, друзі: через рік, так через рік".

 

 

Президент додав, що "єдине чого ми не можемо допустити зараз – це відчаю, розпачу, зневіри у власних силах і зневіри в Україні". "Наша сьогоднішня зустріч є найкращою демонстрацією, що ми не розгублені. Ми знаємо, що нам робити. Ми знаємо, що наші головні перемоги попереду", – додав Порошенко.

 

17:56 Команда президента-електа Володимира Зеленського після оголошення результатів виборів оголосила, що питання зниження комунальних тарифів не є прерогативою Президента.

 

“Це не зовсім прерогатива Президента, – каже спікер штабу Дмитро Разумков. – Якщо ми говоримо про корупційну складову, яка часто лежить в основі тарифів, то позиція Президента багато в чому може вплинути на процес. Обіцяти, що це станеться через день-два – не можна. Це процес, який буде непростим, цей процес доведеться пройти і Зеленському та його команді, і українському народу”, – заявив Разумков (очевидно, мав на увазі формулу "Роттердам+").

 

Нагадаємо, команда Зеленського використовувала під час виборчої кампанії тезу про завищеність тарифів для критики Петра Порошенка. На початку кампанії, в лютому, Зеленський записав відеоблог, присвячений тарифам, "які закінчуються на -ець".

 

 

Експерт команди Зеленського у галузі міжнародних реляцій та економіки Олександр Данилюк теж визнав, що "сфера тарифів не перебуває у сфері компетенції Президента". "Але ми вже проаналізували ситуацію, ми бачимо, що ринкова ціна на газ зменшилася, суттєво зменшилася порівняно із зимовим періодом. Якщо ми говоримо про ринкову ціну, то очікування такі, що це має відобразитися на ринку України", – сказав Данилюк.

 

Стосовно іншого очікування виборців – притягнення до відповідальності представників влади за корупційні злочини – то член команди Зеленського сказав, що його бос не має наміру карати порушників самостійно.

 

 

"Стосовно посадок. Що може зробити Президент? Він не буде втручатися в процеси і заважати антикорупційним органам робити свою роботу. Сам він не може саджати чи не саджати людей – тоді він нічим не відрізнятиметься від старої системи", – виправдовується Данилюк.

 

Екс-міністр фінансів додав, що у Президента  не буде кнопки "посадити чиновників", але він "буде забезпечувати умови, щоб правоохоронні органи і суди займалися своєю роботою".

 

16:33 Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підтримав ідею розгляду закону "Про Президента" у парламенті найближчим часом, в котрому оркремим розділом буде прописано процедуру імпічменту голови держави.

 

 

Зі слів спікера, наразі у Верховній Раді зареєстровано п’ять законів про імпічмент. Парубій вважає, що з-поміж них найбільш якісним є документ авторства "Самопомочі".

 

"Фактично, ми зможемо розпочати роботу над законом у цей четвер. Йдеться про більш комплексний підхід, де імпічмент буде прописаний одним з розділів цього закону", – зазначив Парубій.

 

Спікер також запевнив, що Верховна Рада не баритиметься з датою інавгурації президента-електа. 

 

"Очевидно, це питання стане актуальним вже після того, як буде завершено підрахунок голосів, і коли буде опубліковано результати виборів другого туру. Тоді це стане предметом дискусії", – прокоментував Парубій.

 

Голова ВР нагадав, що Центральній виборчій комісії дається 10 днів на оголошення результатів виборів, а відтак їх мають оприлюднити у газеті "Голос України", а вже після того піде 30 днів до проведення інавгурації. "Усе буде в рамках чинного закону. Я не приймаю позицію, коли хтось і якось хоче коригувати закон під політичну кон’юнктуру", – затявся Парубій.

 

Нагадаємо, команда Володимира Зеленського розглядає опцію розпуску Верховної Ради з метою проведення якнайшвидше дострокових парламентських виборів, на тлі високих електоральних показників Зеленського. Приводом для дострокового припинення повноважень ВР може стати відсутність належно оформленої парламентської коаліції.

 

Згідно з Конституцією, Верховну Раду нема права розпустити в останні півроку терміну її повноважень. Парламент зібрався на своє перше засідання 27 листопада 2014 року. Таким чином, опція розпустити парламент зберігатиметься до 27 травня.
 

13:40 Міський голова Львова, лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий має пояснення, чому Львівщина стала єдиним регіоном, де більшість підтримала Петра Порошенка на виборах: львів’яни хочуть чіткого курсу на ЄС та НАТО, тому підбирали кандидатів з огляду на те, який зовнішньополітичний курс вони проголошували.

 

 

"Львів – найбільше українськомовне місто світу, і Львів дуже переживає. Ми хочемо, щоб Україна рухалася чітко курсом Європа – ЄС – НАТО, і, напевно, від Зеленського люди не отримували чітких меседжів. А Порошенко це говорив твердо, кожного дня, системно", – зазначив Садовий.

 

При цім очільник Львова вважає, що якщо Зеленський один з перших візитів здійснить до Львова і матиме відкриту розмову з львівським істеблішментом, то, "я думаю, він буде мати підтримку і розуміння".

 

Садовий також наголосив, що його політична сила в парламенті готова підтримувати ініціативи Зеленського-Президента.

 

"Позиція «Самопомочі» в парламенті є твердою. Ми будемо підтримувати всі закони, які будуть корисні для держави. Ми це робили впродовж всієї каденції, будемо робити до кінця цієї каденції. Треба служити людям, які тебе обирають. Якщо він хоча б на міліметр зійде з проукраїнського курсу, його чекає біда", – додав Садовий. 

 

12:36 Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко назвала перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах "шансом для України", який порівнює із тими періодами, котрі наставали внаслідок Помаранчевої революції та Революції гідності.

 

 

Юлія Володимирівна закликала колег із ВР дозволити Зеленському набрати нову команду, а насамперед у "силовому" блоці. "Якщо у цього парламенту залишилась хоч крапля совісті, треба дати можливість сформувати новий уряд, який буде жити в абсолютно нових цілях і завданнях. Треба підставити плече новому керівнику держави, дати можливість здійснювати повноваження новому Президентові абсолютно по новій концепції змін в Україні", – сказала Тимошенко.

 

"Треба негайно дати можливість новому Президенту поміняти силовиків: генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони для того, щоб подивитися, чи новий Президент має політичну волю за допомогою свої силовиків притягнути всіх представників діючої влади, які були замішані в корупції, до відповідальності. Це буде перший тест на зміни", – додала Тимошенко.

 

11:47 Голова Центральної виборчої комісії України Тетяна Сліпачук заявила, що другий тур голосування на виборах Президента України став хорошим прикладом демократичних виборів.

 

"Завершення повторного голосування, другого туру голосування на виборах президента України, є дуже хорошим виміром і прикладом того, як мають відбуватися і як вони вже відбуваються в Україні: дійсні, справжні, демократичні, вільні вибори", – заявила Сліпачук на брифінґу.

 

Голова ЦВК додала: під час виборів не було жодних порушень, які могли б вплинути на результати голосування.

 

10:53 Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп привітав лідера політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні.

 

Як повідомив спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер, Дональд Трамп зателефонував до Зеленського, аби привітати кандидата з перемогою, а український народ – "з мирними та демократичними виборами". "Ми й надалі будемо підтримувати зусилля України у відновленні територіальної цілісності та протидії агресії", – написав Волкер на своїй сторінці у twitter.

 

При цім американський дипломат подякував чинному Президентові Петру Порошенку за "його відвагу очолювати Україною у надзвичайно важкий час і за його відданість демократичним інституціям та за прийняття волевиявлення українського народу".

 

Володимир Зеленський також отримав привітання від президента Франції Емманюеля Макрона, із котрим спілкувався півтора тижні тому в Парижі. 

 

 

"Дякую президенту Франції Емманюелю Макрону за привiтання!", – написав Зеленський у Facebook, долучивши знимку з моменту розмови.

 

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо виголосив свої вітання через twitter. “Ґратуляції Володимиру Зеленському з результатами українських президентських виборів. Я чекаю спільної роботи задля зміцненню зв'язків між Канадою та Україною, нових можливостей для народів двох країн", – твітнув він.

 

Президент Польщі Анджей Дуда у телефонній розмові запросив Зеленського з візитом до Польщі, поінформувала президентська канцелярія.

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що Європейська Унія надалі готова підтримувати Україну. "Вільні вибори і мирна зміна влади = сильна українська демократія", – зазначив Туск у twitter.

 

09:16 Офіційні результати. Центральна виборча комісія опрацювала 92,59% протоколів із виборчих дільниць – згідно з даними електронних протоколів, за кандидата політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського проголосувало 73,17% виборців, а за чинного Президента Петра Порошенка – 24,5%.

 

23:10 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман привітав Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах. 

 

Водночас, Гройсман висловив Порошенку подяку за його президентуру. "Дякую Петру Порошенку за 5 років, упродовж яких насправді було зроблено багато, щоб Україна стала сучасною європейською країною. Ми повинні належно оцінити досягнуте і у відповідь на суспільний запит прискорити позитивні зміни", – прокоментував Гройсман.

 

22:40 Консорціум "Національний екзит-пол" оприлюднив остаточні підсумки опитування: 73% – за Володимира Зеленського, 25,5% – за Петра Порошенка.

 

21:57 Переможець президентських виборів 2019 року Володимир Зеленський заявив, що він має намір справдити сподівання українців, висловлені йому на виборах, а також радить колишнім країнам СРСР брати приклад з України.

 

Про це Зеленський сказав у своєму виступі невдовзі після оголошення результатів екзит-полів.

 

 

"Поки я ще офіційно не президент, я можу сказати як громадянин України: усім країнам пострадянського союзу: подивіться на нас – усе можливо", – сказав Зеленський.

 

Кандидат подякував усім громадянам, які його підтримали, та тим українцям, які "зробили інший вибір". "Я обіцяю, що ніколи не підведу вас усіх", – пообіцяв фронтмен "95 кварталу".

 

Невдовзі Володимир Зеленський вийшов на окрему прес-конференцію для журналістів, котра тривала приблизно 15 хвилин.

 

 

Кандидат-переможець повідомив, що Петро Порошенко зателефонував до нього з привітаннями і визнав власну поразку. Зеленський цінує пропозицію Порошенка допомогти йому на посаді. "Мені здається, це дійсно хороша допомога. Я готовий звернутися, якщо мені знадобиться допомога", – прокоментував кандидат.

 

Володимир Зеленський не зміг відповісти на питання журналістів про членів своєї команди. "Найближчим часом – в нас іще є час – ми покажемо кандидатів", – пообіцяв переможець.

 

При цім Зеленський дав зрозуміти, що йому, можливо, не вдасться провести глибоку кадрову чистку. Зокрема, він поставив питання журналістам: "Ви знаєте, що в нас на 7 років глава Нацбанку?".

 

Водночас, Зеленський має намір точно позбутися Юрія Луценка яко Генпрокурора. "Луценко – це стара команда", – відрубав кандидат.

 

Щодо військового блоку, то Володимир Зеленський просить громадськість дати часу для офіційної зміни влади, аби він не ставив у незручне становище самих військовиків. "У нас є дуже серйозні хлопці, які мають авторитет в армії. Ви обов'язково їх побачите. Я не можу назвати прізвища цих людей зараз, тому що є домовленість з генералами. Це дуже серйозна історія", – запевнив Зеленський.

 

Відповідаючи на питання про свої кроки у зовнішній політиці, Володимир Зеленський сказав, що він планує зберегти "нормандський формат" і "мінські переговори", але мусить змінити кадри. Заявив, що для нього пріоритет у переговорах – витягнути моряків та всіх військовополонених з неволі.

 

Досить несподівана репліка пролунала тоді, коли Володимир Зеленський почав розмірковувати про план щодо Донбасу. Кандидат зі "Слуги народу" повідомив про намір почати "інформаційну війну" на тему, "як припинити війну на Донбасі". В який спосіб "війною" припинити війну, залишилося незрозумілим. Але Зеленський, вірогідно, має на увазі план початку розмови з мешканцями окупованих територій посередництвом інформаційних ресурсів. Кандидат пообіцяв зібрати журналістів і блогерів для обговорення цього плану окремо. "Є креативні ідеї. Нам потрібна ваша допомога", – сказав він.

 

Відповідаючи на питання про своє ставлення до української мови як державної, Зеленський сказав, що стане для неї ґарантом.

 

20:47 Петро Порошенко визнав поразку на виборах Президента України. Голова держави сказав, що результати екзит-полів є достатніми для того, аби зараз зателефонувати до Володимира Зеленського і привітати його з перемогою.

 

Про це Порошенко оголосив на прес-конференції невдовзі після оголошення результатів екзит-полу.

 

 

"Вже наступного місяця я залишу пост глави держави. Так вирішила більшість українців, і я сприймаю це рішення. Я піду з офісу Президента", – зазначив Порошенко.

 

Президент почав свій виступ із цитати Вінстона Черчилля: "Ніколи, ніколи, ніколи ні у великому, ні в малому, ні у значному, ні в дрібному… Ніколи не здавайтеся, якщо це не суперечить честі і здоровому глузду", – додавши, що він керувався цим кредо завжди.

 

Петро Порошенко заявив про те, що він, попри поразку, не йде з політики. Зокрема, Президент повідомив про намір узяти із командою участь у парламентських виборах.

 

Голова держави повідомив про те, що весь свій час до завершення каденції готовий присвятити тому, аби передати президентські справи наступникові. Петро Порошенко висловив сподівання, що Зеленський продовжить позитивні досягнення і збереже глобальну міжнародну підтримку України. Саме цю підтримку Порошенко назвав "сіткою", а не те, що йому закидали на виборах.

 

Порошенко повідомив, що майбутній Президент матиме потужну проєвропейську опозицію. Чинний голова держави має намір відстоювати здобутки в мовній сфері, захищати Православну Церкву України, зовнішньополітичний курс до ЄС і НАТО.

 

Водночас Президент сказав про те, що він готовий у будь-який момент підставити плече Зеленському, якщо їхня візія збігатиметься.

 

20:07 У другому турі президентських виборів 2019 року переміг Володимир Зеленський – згідно з підсумком екзит-полів, за нього віддали голоси 73,2% українців. Чинний голова держави Петро Порошенко отримав 25,3% електоральної підтримки.

 

Про це свідчать результати "Національного екзит-полу", оприлюднені після закриття виборчих дільниць в Україні, о 20:00.

 

 

Згідно з реґіональними преференціями, Зеленський отримав найбільше голосів на сході (87,7%) та на півдні (85,4%).

 

Порошенко здобув найбільше голосів на заході (41,3%) – але й у західних областях він поступився конкурентові.

 

 

Також є дані екзит-полу від ТСН.ua: Зеленський – 72,7%, Порошенко – 27,3%.

 

Екзит-пол телеканалу "112 – Україна" показав такі результати: Зеленський – 73,7%, Порошенко – 26,3%.

 

18:57 Виборча комісія, організована до роботи при українському посольстві в Австралії, підрахувала голоси виборців, віддані у другому турі президентських виборів.

 

 

Згідно з даними протоколу, в Канберрі за чинного Президента України Петра Порошенка проголосували 72 виборці, а за фронтмена проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського – 26. Один бюлетень визнано недійсним.

 

18:11 Колишній Президент України Віктор Ющенко проголосував за збереження незалежницького курсу України й закликав рухатися з ним уперед.

 

 

"Суттю мого життя є Україна. Суттю мого життя є свобода. Свобода схожа на сонце: помічаєш, коли втрачаєш, коли її немає... Я хочу назавжди зберегти для нас свободу, назавжди зберегти для нас державу", – зазначив Ющенко.

 

Натомість другий Президент України Леонід Кучма (1994–2005) закликав майбутнього керівника держави не допустити помилок, котрих лідери держави припустилися в минулі 5 років, і застеріг, що перед Україною стоїть купа викликів.

 

"Згадуючи попередні роки і те, що дістанеться із завтрашнього дня, після інавгурації, новому Президенту, то мені його трошки навіть шкода. Добре розумієте: війна, якій не видно кінця, розділена Україна, економіка на межі дефолту – не буду перераховувати всі ще існуючі проблеми, тому що під час виборчої кампанії вони були всім добре відомі", – сказав Кучма після голосування.

 

17:22 Український музикант, громадський діяч Святослав Вакарчук заявив, що він у неділю "зробив свій вибір усвідомлено", однак підтвердив свою попредню тезу про те, що не планує аґітувати за жодного кандидата.

 

Лідер "Океану Ельзи" порадив "зосередитись на майбутньому". "Я думаю, що з завтрашнього дня, коли ми усвідомимо прізвище нового президента, то треба зосередитись на тому, щоб нам всім зробити так, щоб ті обіцянки [...] були виконані", – заявив Вакарчук.

 

 

Для Славка важливо, щоб в Україні викорінювалась корупція, здійснювались економічні реформи, щоб держава рухалася в НАТО та ЄС. "Буду жорстко виступати проти, якщо ці речі не будуть робитись саме так", – пообіцяв музикант.

 

Вакарчук додав: "Відповідальність допоможе нам не тільки змінювати країну, а й зберегти її. Ворогами є не ті, хто голосують не так, – ворогами є ті, хто хочуть знищити нашу державність".

 

16:42 Президент України Петро Порошенко визнає будь-який вибір українського народу, заявив голова фракції БПП Артур Герасимов. "Україна – демократична країна, і наша команда визнає будь-які результати", – заявив він.

 

Герасимов додав: "Після будь-якого випадку наше завдання буде – тримати і робити все для того, щоб ми не звернули з нашого стратегічного напрямку розвитку".

 

 

16:01 Національна поліція Києва кваліфікувала дії кандидата у Президенти Володимира Зеленського на виборчій дільниці як порушення обмежень щодо ведення виборчої агітації. Правоохоронці склали протокол про порушення статті 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення через демонстрацію Володимиром Зеленським виборчого бюлетеня і тепер передають протокол до суду, повідомила прес-служба Нацполіції.

 

Санкція статті передбачає штраф від 30-ти до 50-ти мінімумів доходів громадян (510–850 грн).

 

15:56 Виборча фреквенція станом на 15:00 становить 45,38% (після врахування даних із 141 округу з-поміж 199).

 

Найактивніше голосують у Запорізькій області (50,95%), Дніпропетровській (50,9%) і Полтавській (50,37%).

 

Наймеш активні – у Закарпатській області (28,21%), Чернівецькій (34,93%), Івано-Франківській (36,73%).

 

15:03 Національна поліція отримала 431 повідомлення, пов’язане з виборами. 

 

Як повідомив заступник голови Нацполіції Олекснадр Фацевич, за двома фактами відкрито кримінальні провадження ("незаконне використання виборчого бюлетеня").

 

Зі слів Фацевича, здебільшого виклики пов’язані з незаконною агітацією – 64 факти, фотографуванням бюлетенів – 22, погрозою фізичною розправою та щодо підкупу виборців – по 2 факти. Також зафіксовано один факт спроби винесення бюлетеню з виборчої дільниці.

 

Дані станом на 13:00.

 

14:20 Поліція таки взялася за Володимира Зеленського через порушення ним норми закону про порушення таємниці голосування.

 

До штабу кандидата прибув патруль – складають протокол. Зеленського оштрафують.

 

 

Умисне порушення таємниці голосування карається штрафом від 1700 до 5100 гривень, виправними роботами до 2 років або обмеженням волі до 3 років. У першому турі такої помилки припустився Олег Ляшко.

 

13:54 Президент України Петро Порошенко проголосував на виборчій дільниці, що розташована в Центральному будинку офіцерів ЗСУ у Києві.

 

“Ми маємо вільне волевиявлення громадян. Маємо захищену демократичну традицію, і саме це характеризує Україну як європейську державу. Тому що за ці п’ять років ми зробили величезний прогрес в інтеграції та поверненні нашої держави і нашої нації до родини європейських народів”, – сказав Порошенко журналістам, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

 

Голова держави закликав громадян керуватися розумом, "бо не смішно". "Спочатку може бути трохи смішно і весело, але потім щоб не було боляче. Дуже важливо, щоб сьогодні під час цього голосування Україна захистила ті зроблені надбання”, – заклкиав Президент.

 

Президент прибув на виборчу дільницю з дружиною Мариною, молодшим сином та родиною старшого сина.

 

За кілька хвилин до голосування Порошенка на інших дільницях столиці своє волевиявлення здійснили уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та міністр культури України Євген Нищук.

 

13:36 Надійшли повніші дані про виборчу фреквенцію станом на 11:00: явка по Україні становить 18,05% (опрацьовано дані 195 із 199 округів).

 

 

Найвища явка станом за 11:00 зафіксована у Запорізькій області – 24,62%, Миколаївській області – 22,95%, Луганській області – 22,71%.

 

Найнижча явка поки що в західних областях: у Закарпатській – 8,64%, Івано-Франківській – 10,81%, Чернівецькій – 10,9%.

 

13:10 Станом на 11:00 виборча фреквенція по Україні, згідно з даними 42 виборчих округів, становить 15,3%.

 

 

Найвища явка станом за 11:00 зафіксована у Черкаській області – 21,80%, Полтавській – 21,82%, Херсонській – 20,29%, Луганській – 20,65%, Донецькій – 19,30%, Сумській – 19,66%.

 

Найнижча явка поки що в західних областях: у Львівській – 10,99%, Івано-Франківській – 8,10%, Закарпатській – 5,54%.

 

12:05 Зворушують кадри з виборчих дільниць за кордоном.

 

Посол України у Чехії Євген Перебийніс опублікував величезну чергу біля амбасади за півгодини до початку голосування.

 

 

Черга виборців у Варшаві – в кілька разів більша, ніж перед першим туром. Подібна колія охочих зібралася і в Кракові, пише "Європейська правда".

 

 

11:44 "Радіо Свобода" повідомляє, що Володимир Зеленський кинув лишень декілька реплік біля самої виборчої урни. Зокрема, відповів на питання про свою ранкову музику (слухав Eminem'a) і про вживання терміну "повстанці" на дебатах (він каже, що так писалося і на сайті Адміністрації Президента).

 

11:31 Володимир Зеленський уже проголосував на виборах.

 

Журналісти влаштували за Зеленським погоню біля виборчої дільниці, бо кандидат відмовився спілкуватися з пресою. 

 

 

"Зеленський уже втік із дільниці, – пише репортер ЛІГА.net. – Журналісти біжать за ним. Ну що то за кандидат! Чекай, чекай! Дай відповідь на питання! Прорвався крізь журналістів і швидко поїхав". 

 

11:15 Виборча дільниця в Австралії завершила свою роботу. Як писали в амбасаді, другий тур виборів спричинив великий ажіотаж серед українців.

 

 

"Незважаючи на відстані, які відділяють австралійську столицю від регіонів, люди, яким не байдуже, приходять. Традиційно активні Канберра і Сідней, особливо тепло вітають українців з інших штатів та територій, зокрема Мельбурна, які машинами та навіть мотоциклами подолали понад 1500 тис. км, щоб віддати свій голос за майбутнє України", – ідеться у ремарці посольства у Facebook.

 

11:02 В Україні працюють усі виборчі дільниці, крім однієї, – станом на ранок неділі так і не почала роботу ДВК у Лебединському на лінії розмежування. Про це повідомив на брифінґу очільник Національної поліції Сергій Князєв. З його слів, на цій дільниці зареєстровано 680 виборців, які "сьогодні позбавлені права голосувати".

 

10:36 Станом на вечір суботи Центральна виборча комісія інформувала про успішну підготовку до проведення виборів. Всі 100% дільничних виборчих комісій отримали виборчі бюлетені від окружних виборчих комісій, повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

 

10:04 Вибори проходять у 200 округах. Загальна кількість виборчих дільниць – 29 982. Число виборців, внесених до реєстру, – 30 млн 311,5 тис. При цім 325,6 тис. українців змінили місце голосування до другого туру виборів.

 

Перший тур відбувся 31 березня. Володимир Зеленський отримав 30,24% голосів, Петро Порошенко – 15,95%.

 

21.04.2019