ЦВК відклала офіційні дебати задля стадіону Порошенка і Зеленського.

 

Центральна виборча комісія перенесла час початку теледебатів кандидатів у Президенти в студії "Суспільного телебачення" з 20:00 на 21:00 п'ятниці 19 квітня.

 

Таке рішення ЦВК ухвалила на своєму засіданні в четвер, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

У постанові комісії визначено, що дебати, які проводяться за рахунок виділених на проведення виборів коштів із держбюджету, організовуються і проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України останньої п'ятниці перед днем повторного голосування на каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі протягом 60 хвилин.

 

Це рішення було ухвалено ЦВК у зв'язку з отриманою від представників Володимира Зеленського та Петра Порошенка інформацією про проведення на НСК "Олімпійський" 19 квітня "заходу передвиборної агітації у формі публічних дебатів" між кандидатами, орієнтовний час завершення якого – 20:00–20:30.

 

Також представники кандидатів у Президенти повідомили, що наразі ведуться переговори щодо висвітлення дебатів на "Олімпійському" окремими комерційними телеканалами, "однак обсяг охоплення території України такою трансляцією невідомий".

 

У ЦВК вважають, що ситуація з проведенням "заходу передвиборної агітації" на НСК "Олімпійський", який частково збігається з часом, відведеним на проведення передвиборних теледебатів НСТУ, ставить під загрозу проведення останніх і, як наслідок, "унеможливлює залучення до такого заходу максимальної телевізійної аудиторії, що може порушити право виборців на доступ до різнобічної, об'єктивної та неупередженої інформації, необхідної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору".

 

Водночас стало відомо про те, що Національна суспільна телекомпанія все ж таки візьме на себе режисерське забезпечення та художнє керівництво ефіру кандидатів на НСК "Олімпійський". Нагадаємо, напередодні Зураб Аласанія повідомив: НСТУ вицофується з переговорів, вимагаючи натомість офіційих дебатів у своїй телестудії.

 

Ініціатива залучити НСТУ для режисури йшла від самих кандидатів, ідеться у повідомленні телеканалу "UA:Перший".

 

"Учора, 17 квітня, стало відомо, що штаби погодилися провести дискусію на НСК "Олімпійський" о 19:00 19 квітня, проте не домовилися з питань телевиробництва й організації трансляції, адже кожен штаб наполягав на власному забезпеченні процесу трансляції, не довіряючи медіа-організаціям, пропонованим опонентом. Сьогодні штаби дійшли згоди, що рівність доступу до ефіру кожного кандидата може забезпечити лише Суспільний мовник", – ідеться у прес-релізі.

 

"Ми погодилися надати режисера ефіру, а також оператора-постановника трансляції, задіяти творчу групу "Суспільного", аби забезпечити рівний доступ кожному кандидату до проявів у цьому ефірі, – прокоментував Алсанія. – Люди, які "натискають на кнопки" й націлюють камери, – надзвичайно важливі, адже глядачі буквально бачать картинку їхніми очима. У який момент хто з’являється на екрані, під яким ракурсом, чи з’являється взагалі – усі ці художні елементи дуже впливають на сприйняття глядачами інформації. Суспільний мовник є медіа-компанією, що не належить жодній політичній чи бізнес-групі, а тому може забезпечити незаангажованість висвітлення. Очевидно, це розуміють і самі кандидати", – пояснив голова правління "Суспільного".

 

Наразі штаби не визначилися щодо ведучого заходів на стадіоні, а також не домовилися з приводу технічного забезпечення трансляції та компанії, що роздасть сигнал усім охочим ЗМІ.

 

18.04.2019