Схвалення діяльності Сталіна росіянами досягло рекордного рівня.

Про це свідчать свіжі опитування громадської думки.

 

 

Роль Йосифа Сталіна в житті країни позитивно оцінюють загалом 70 відсотків росіян. Такими є результати опитування громадської думки, проведеного «Левада-Центром» («Аналітичний центр Юрія Левади»).

 

Цей показник є рекордним за всі роки досліджень, повідомили співробітники Центру у вівторок, 16 квітня. При цьому цілком позитивно роль радянського лідера оцінюють 18 відсотків, скоріше позитивно – 52 відсотки опитаних.

 

Негативну оцінку ролі Йосифа Сталіна дали сумарно лише 19 відсотків респондентів, з них 14 відсотків – радше негативно і 5 відсотків – різко негативно. Не змогли відповісти на це запитання 11 відсотків учасників опитування.

 

Про позитивне особисте ставлення до радянського вождя повідомив загалом 51 відсоток респондентів. Чотири відсотки з них ставляться до його особистості із захопленням, 41 відсоток – з повагою і 6 відсотків – зі симпатією. Про негативне ставлення заявили сумарно лише 14 відсотків: з неприязню і роздратуванням – 6 відсотків, зі страхом або з відразою – 5%, з ненавистю – 3%. Ще 26 відсотків заявили, що Сталін їм байдужий, 1 відсоток не знає, хто він такий, 7 відсотків не змогли дати відповіді на це запитання.

 

При цьому на запитання про те, чи можна виправдати великими цілями людські жертви сталінської епохи, позитивно і негативно відповіли в сумі приблизно однакова кількість респондентів: виразно так – 13 відсотків, якоюсь мірою – 33 відсотки, нічим не можна виправдати – 45 відсотків.

 

Репрезентативне опитування було проведене 21–27 березня серед 1638 повнолітніх мешканців 50 російських регіонів.

16.04.2019