Група "Рейтинг": Зеленський – 60,8%, Порошенко – 24,4%.

 

Опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведене 5-10 квітня, демонструє перевагу кандидата політично-розважального проекту "Слуга народу" Володимира Зеленського над чинним Президентом України Петром Порошенком у другому турі президентських виборів. Відповідаючи на питання: "За кого з цих кандидатів Ви голосуватимете у другому турі виборів Президента України?", 51% сказали, що голосуватимуть за Зеленського, 20,8% – за Порошенка.

 

Про це йдеться у прес-релізі, оприлюдненому на офіційному сайті "Рейтингу".

 

 

Серед тих, хто має намір голосувати у ІІ турі, Зеленський має підтримку 60,8% виборців, а Порошенко – 24,4%. Якщо ж зважати на тих, хто має намір голосувати у ІІ турі і визначився з вибором, то співвідношення таке: 71,4% проти 28,6%.

 

Зеленський є лідером серед мешканців сходу, півдня та центру. На заході позиції обох кандидатів майже рівні. 

 

Аналіз динаміки мотивів голосування свідчить про зростання протестного голосування серед виборців обох кандидатів. Так, 75% виборців, які готові підтримати у ІІ турі Порошенка, голосують швидше за нього, натомість 22% – радше проти Зеленського (у лютому було 12%).

 

Водночас, 57% виборців, які готові підтримати у ІІ турі Зеленського, голосують швидше за нього, натомість 41% – проти Порошенка (у лютому – 33%). 

 

31% опитаних вважають, що коли люди обирають Порошенка, вони голосують безпосередньо за особистість, а 26% – таким чином голосують проти Путіна. Остання позиція характерніша для виборців заходу країни. Серед виборців самого Порошенка майже 40% голосують не так за Порошенка, як проти Путіна.

 

20% опитаних вважають, що коли люди обирають В. Зеленського, вони радше голосують безпосередньо за особистість, а 66% – таким чином висловлюють протест проти теперішньої ситуації в країні (у лютому – 50%).

 

Аудиторія: населення України від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше як 1,8%. Терміни проведення дослідження: 5-10 квітня 2019 року.

 

11.04.2019