Зеленський спекулює розколом України на 28 федерацій у новому сезоні "Слуги народу".

 

Телевізійний серіал "Слуга народу", у котрому головну роль виконує Володимир Зеленський, розповідає в новому, третьому, сезоні про воєнне захоплення влади в Україні та поділ держави на 28 федерацій.

 

Про це пише Юстина Добуш в огляді для "Громадського".

 

 

Прем'єра серіалу відбулася 27 березня. Історія в серіалі провадиться від шкільного вчителя майбутнього, котрий веде урок про події в Україні у 2019-2023 роках. Серед головних персонажів – Василь Голобородько, якого грає Зеленський. Поруч – пара політиків, змальованих з реальних: Дмитро Суріков (в котрому вгадується Петро Порошенко) та Жанна Борисенко (Юлія Тимошенко).

 

Фактично, продакшн кандидата намагається показати в серіалі неґативні сценарії, пов'язані з конкурентами, при цім заперечуючи використання "Слуги народу" як агітаційного продукту. Серіал виходить у прайм-тайм на телеканалі "1+1", контрольованому Ігорем Коломойським.

 

Порошенко

 

Перша серія "Слуги народу" – про те, як президентом України стає Дмитро Суріков. До цього він був і прем’єр-міністром, і головою Нацбанку, і коханцем колишньої дружини головного героя серіалу – Василя Голобородька.

 

Для перемоги Сурікову вистачило одного туру, він набрав понад 60% голосів, які потім виявилися фальсифікацією. Перше, що робить новий президент, – садить Голобородька у в’язницю.

 

В двох перших сезонах серіалу Дмитро Суріков був уособленням абстрактного політика: він інтригує, підлаштовується під обставини та виглядає, як середньостатистичний депутат із Ради. Ставши президентом, цей персонаж отримав конкретний прототип: Петра Порошенка. У Сурікова є молочний бізнес, він знає, як випросити кредити в МВФ. Він навіть жестикулює, як реальний чинний Президент України.

 

У перші ж тижні правління Сурікова відбувається ділова угода "Амстердам+", яка передбачає купівлю начебто африканського вугілля, яке насправді є російським. Про умови цієї угоди дізнаються українці. Починається Майдан. На екрані з’являються реальні кадри з Революції гідності. В цей час Суріков відпочиває на Мальдівах. Майдан скидає його з поста президента.

 

Тимошенко

 

Майдан переміг. На сцену виходить політикиня Жанна Борисенко – прототип Юлії Тимошенко. "Вася! Вася!" – кричить вона в слухавку, зателефонувавши до Голобородька у в’язницю. Ця сцена – алюзія на відомий телефонний дзвінок Арсенія Яценюка Юлії Володимирівні наприкінці лютого 2014 року, коли Тимошенко випустили із в’язниці.

 

Жанна Борисенко стає президенткою України. Вона постійно переживає через те, що її образи та костюми для виступів не готові, обманює олігархів та друкує купюри, що призводить до великої інфляції. Правління закінчується тим, що "Національні дружини" здійснюють у країні воєнний переворот.

 

Як натякають автори серіалу, саме це трапляється, коли країною керують президенти-корупціонери та націоналістичні сили, підконтрольні олігархам. Натякають та нарешті рятують Василя Голобородька із в’язниці.

 

Зеленський

 

Голобородьку повертають пост президента. Він стає на чолі роздробленої України. Актуальна карта країни складається із 28 федерацій. Європі ми набридли – парламентарі з Брюсселя більше не хочуть розбиратися у проблемах України. Більше того, із в’язниці Голобородька рятують на таємних переговорах "Великої сімки", лідери якої переживають тільки за те, щоб часом Україна не перешкодила їхньому бізнесу. Якщо в перших двох сезонах серіалу долю країни вирішували "тіньові політики" – цинічні олігархи, то тепер ними стали керівники країн ЄС. Добре, що хоча б Росія не нападає – про неї в перших двох серіях взагалі майже не йдеться!

 

Але все, мабуть, буде добре – Голобородько знову президент, а з досвіду перших двох сезонів всі розуміють – сценаристи знають, як зробити, щоб він урятував країну.

 

 

Як пише журналіст видання theБабель Євген Спірін, сценаристи демонструють у стрічці два реґіони як найрадикальніші – "Галицьке князівство" і "СРСР". 

 

"Всілякі республіки бачать процвітання і, звісно ж, просяться назад. Всі, крім Галицького князівства з Білецьким на чолі і СРСР (Луганськ і Донецьк) на чолі з якимсь Плотницьким. Ці два персонажі приїжджають до Зеленського і влаштовують срач. Мовляв, на заході російських шкіл нема, а на сході не шанують героїв і не розмовляють українською. Нічого не виходить. Та тут раптом у Львові аварія на шахті, і рятувати гірників їдуть прості "дамбаські" пацани. Вкінці всі братаються, і Україна знову в своїх межах", – переповідає Спірін.

 

Світова спільнота тисне на Голобородька, щоб Україна повернула борги. "Він приїжджає і їде в УКУ. І там каже: "Ми помремо, того шо борг перед МВФ 160 'ярдів. Або віддамо бабло і будемо незалежні". І мешканці України приносять на Майдан свої золоті зуби. Це не жарт, там кадр золотої гори на Майдані", – пише автор.

 

29.03.2019