Росія перестала бути стратегічним партнером ЄУ.

Про це йдеться в ухваленій Європарламентом резолюції про відносини з РФ.

 

 

У вівторок, 12 березня, на пленарному засіданні в Страсбурзі Європейський парламент ухвалив критичну до Кремля резолюцію про відносини між Євроунією і Росією. За документ проголосувало 402 євродепутати. Проти висловилися 163 парламентарі, ще 89 утрималися. Текст резолюції був складений на підставі доповіді, підготовленої латвійською євродепутаткою Сандрою Калніете (Sandra Kalniete). Про це повідомляють на сайті Європарламенту.

 

Згідно з резолюцією, Росію більш не можна вважати стратегічним партнером Європейської Унії. Головною причиною цього названо порушення Москвою міжнародного права і демократичних принципів, зокрема, йдеться про окупацію і анексію Криму, пряму і опосередковану участь в збройних конфліктах на сході України, а також те, що Росія продовжує порушувати територіальну цілісність Грузії і Молдови.

 

Окрім того, у документі згадано збиття малайзійського авіалайнера, отруєння Скрипалів, втручання Росії в політику балканських країн, кампанії з дезінформації та кібератаки, зв'язки уряду РФ з ультраправими і популістськими силами в Євроунії. Євродепутати висловили стурбованість постійною підтримкою Росії авторитарних режимів і таких країн, як Північна Корея, Іран, Венесуела та Сирія.

 

Виходячи з цього, Європарламент вважає, що «ЄУ не може розглядати поступового повернення до звичайного стану справ, допоки Росія не імплементує в повній мірі Мінських угод і не відновить територіальної цілісності України».

 

У документі згадано також і «Північний потік-2». Європарламент підкреслив, що проект посилить залежність Європи від російських поставок газу. «"Північний потік-2" загрожує внутрішнього ринку ЄУ і не відповідає енергетичній політиці ЄУ і його стратегічним інтересам, тому його слід зупинити», – наголошено в резолюції.

12.03.2019