Без варягів ніяк

З часів Рюрика, Синеуса і Трувора на наших теренах вирішувати глобальні проблеми кликали  іноземців, бо в аборигенів добре виходило тільки в аграрному комплексі і биттю писків одне одному. Чужинці приходили, але клопоти залишалися. Огляд подій тижня в Україні.

 

Посол тижня

 

 

Каденція роботи Марі Йованович в Україні добігає кінця, і, аби дипломата пом’янули незлим тихим словом, посол (фемінітив до цього терміна ріже вухо) США вирішила зайнятися тим, що в цивілізованому світі називають «втручанням у внутрішні справи суверенної держави».

Представниця Білого дому надихнулася останніми подіями на підконтрольній території і взялася критикувати українську владу стосовно всіх основних питань. На думку Йованович, скасування Конституційним Судом кримінальної відповідальності за незаконне збагачення чиновників є неправильним, так само неправильно поводиться головний спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький і його треба звільнити, крім того, треба провести аудит «Укроборонпрому» і, за словами дипломатки, «розсекретити державне оборонне замовлення максимально можливим чином. Це сприятиме прозорості та боротьбі з корупцією в оборонному секторі. Заплющення очей на корупцію у секторі оборони означатиме позбавлення українських мужніх солдатів їжі, медичного обслуговування та зброї». На думку Йованович, ще пасувало б позбавити імунітету народних депутатів, але тим вже опікуватиметься наступний посол.

 

Ескападу американки можна було б списати на злу погоду чи погіршення настрою через розставання з гостинним Києвом, але і заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл підтримав колегу.

«Посол Йованович представляє президента США тут, в Україні, і Америка поділяє її позицію. Я не бачу необхідності пояснювати, що вона мала на увазі: вона мала на увазі саме те, що сказала», – заявив права рука Майка Помпео.

 

У росіян і вітчизняної п’ятої колони з’явився шикарний привід завести традиційне скигління про «зовнішнє управління Україною».

 

 

НАК тижня

 

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і шеф Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» спільної мови ніколи не знаходили і не дуже шукали.

 

Ймовірно, займуться тим, коли голова правління НАК змінить свій статус, бо уряд вирішив не продовжувати контракту з Коболєвим і оголосив конкурс на цю посаду. Андрій Володимирович назвав таке рішення незаконним, а Володимир Борисович вкотре нагадав, що «Нафтогаз» так і не спромігся збільшити видобуток газу.

 

«Я, м'яко кажучи, розчарований тим, що «Нафтогаз» фактично не виконав завдання з видобутку газу за планом на 2020 рік. В тому числі, я думаю, це сталося через те, що він відчуває своє монопольне становище і, в принципі, технологічно сьогодні відстає від учасників приватного сектора», – заявив Гройсман.

 

З видобутком газу у НАК не вийшло, зате гарно склалося з ростом зарплат для шести членів правління і дев’яти директорів – в 2017 році ці державні службовці отримали 214 мільйонів гривень, що в 2,5 раза більше, ніж в 2016-му. Така арифметика прем’єрові не сподобалась, незважаючи навіть на те, що 28 лютого наглядова рада, сформована переважно з іноземців, рекомендувала продовжити контракт з Коболєвим ще на три роки.

 

Тепер відставлений міліонер має можливість взяти участь у конкурсі, а прем’єр-міністр буде роздумувати, як такого не допустити.

 

 

Фіскальне тижня

 

 

Міжнародний валютний фонд дуже рекомендував реорганізувати Державну фіскальну службу вже до кінця квітня поточного року.

В грудні минулого року в цьому напрямку деяка активність спостерігалася, але потім Кабмін впав у традиційну зимову сплячку, з якої виринув тільки тепер і затвердив рішення про державну податкову і державну митну служби, на які ДФС розділиться.

 

Обидві служби будуть окремими центральними органами виконавчої влади, а уряд спрямовуватиме та координуватиме їхню діяльність через міністра фінансів.

 

Реформування, тобто повернення до звичного для України варіанту окремого існування митників і податківців, мало б проводитися максимально непомітно, бо гроші люблять тишу, але структура, яку свого часу очолювали вже легендарні особистості Роман Насіров і Мирослав Продан, може підігнати дуже цікаві несподіванки.

 

Громадянин з найвідомішим в країні коциком вже озвучував свої зазіхання щодо повернення на посаду керівника ДФС, тепер може зробити кілька фінтів і сказати, якщо вже фіскальну службу ліквідують, то він міг би очолити митницю чи податкову.

Очолити всю державу Насіров спробує на найближчих президентських виборах.

 

 

Побоїща тижня

 

 

Робити рейвах громадська організація «Національні дружини» почала, щойно Центральна виборча комісія дозволила її членам бути спостерігачами на виборах Президента.

 

В бойовому крилі партії «Національний корпус», якими «дружини» і є, відразу заявили, що їхні спостерігачі можуть застосовувати силу на дільницях, якщо помітять фальсифікації на виборах і бездіяльність поліції.

Недаремно вже тоді ЦВК напружилася і поінформувала СБУ та поліцію про такі заяви. Шеф МВС Арсен Аваков моментально відреагував і пообіцяв, що спроби силового втручання у вибори будуть жорстко припиняти.

 

До виборів стало ближче, і «дружинники» провели репетицію. В Києві вони пікетували Адміністрацію Президента, незважаючи на те, що тимчасовий господар будівлі був відсутній.

В Черкасах, куди згаданий господар поїхав святкувати уродини Тараса Шевченка, кілька десятків «дружинників» проривалися до трибуни, де Порошенко виступав, і попутно побилися з правоохоронцями.

І в столиці, і на історичній батьківщині Кобзаря представники «Національного корпусу» і «Національних дружин» вимагали від Президента арештувати відставленого першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, його сина Ігоря і решту фігурантів скандалу довкола «Укроборонпрому» .

Для того, щоб їх краще почули, протестувальники використали димові шашки. На катавасію мусив знову реагувати Аваков, який через соцмережу доніс до суспільства свою думку:

«Те, що вчинили представники Національного корпусу, – недопустимо! Праведний гнів щодо корупційних злочинів справедливий, але чи може він породжувати інші злочинні дії? Ні».

 

Але поки поліція відкривала кримінальні справи за статтями про насильство щодо своїх працівників та хуліганство, міністрові пригадали, що сам Аваков дуже часто перетинався з націоналістами з «корпусу» та «дружин», і є вони ледь не афільованими структурами МВС.

 

ЦВК можна було б задуматися про поспіх, з яким вони дозволили «дружинникам» спостерігати, але і без жодних дозволів гіпертрофовано активні громадяни ще нароблять галасу з легкими тілесними ушкодженнями.

 

11.03.2019