Російські інтернет-тролі змінюють стратегію впливу на вибори

 

Якщо раніше ставка була на самостійний пропагандистський контент (сайти, пости та групи в соцмережах), то тепер вони більше уваги приділяють написанню коментарів до чужих постів, які, не порушуючи правила соцмереж, посилюють політичні розбіжності.

 

 

Про це повідомив Bloomberg, посилаючись на американських експертів з кібербезпеки, які занепокоєні евентуальним російським впливом на президентські вибори 2020 року.

 

"Замість того, щоби створювати контент самостійно, ми бачимо, що вони діють через посилення чужого контенту, — сказав "Блумберґу" Джон Галтквіст, директор розвідувального аналізу в компанія FireEye Inc. — У цьому випадку такі записи не є відкрито неаутентичними, і це дає тролям можливість сховатися за кимось іншим.”

 

Така стратегія посилення і загострення контенту, що розколює аудиторію, не є, зрештою, новою, але тепер цей напрям стає пріоритетним для російських тролів та гакерів.

 

Інші гакери зламують комп'ютерні пристрої та використовують їх для відкриття великої кількості акаунтів  у соціальних мережах. За словами Кендіда Вуеста, старшого дослідника загроз у Symantec Corp., зламані пристрої використовують для створення багатьох акаунтів, які виглядають цілком легітимними, а також для створення правдоподібних фоловерів і лайків для цих фейкових користувачів.

 

Вуеста також зауважив, що від 2017 року спостерігається зменшення створення нових фейкових акаунтів, натомість триває процес створення великого числа фоловерів, які можуть бути використані як платформи для поширення потрібних тролям месиджів.

 

Директор ФБР Крістофер Рей, виступаючи на конференції RSA в Сан-Франциско у вівторок, сказав, що соціальні медіа залишаються основним каналом для іноземних áкторів, щоби вплинути на вибори в США, ФБР працює з тек-компаніями для розв’язання цієї проблеми. Однак усунення іноземного впливу є делікатним завданням для компаній соціальних мереж. Натаніель Ґлейхер, шеф кібербезпеки у Facebook, сказав, що тут "надзвичайно трудно витримати необхідний баланс між створенням бар'єрів поганим впливам, не перешкоджаючи при цьому значимій суспільній дискусії".

 

 

10.03.2019