Луценко виправдовує контрабанду, що йде на користь війська.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив, що підприємства оборонно-промислового комплексу фіґурують у кримінальних провадження разом із фірмами-посередниками, переліченими у скандальному журналістському розслідуванні проекту Bihus.info, й фактично визнав, що українська оборонна промисловість користає з деталей, привезених контрабандою із Росії.

 

Про це Луценко сказав на брифінгу в Києві у середу, повідомила аґенція УНІАН.

 

"За минулий рік за дорученням військової прокуратури ДФС провела додаткову перевірку усіх контрагентів цього підприємства – ТОВ "Оптимумспецдеталь" і ТОВ "Ренал" – та встановила таке: дійсно, підприємства військового комплексу, а також "Кузня на Рибальському", які готували певні вироби для підприємств оборони, отримували від ТОВ "Оптимумспецдеталь" і ТОВ "Ренал" продукцію в основному походженням з країни-агресора, яка була доправлена в неустановлений слідством спосіб", – заявив він.

 

"Залізо було поставлене на підприємства ОПК. Це залізо успішно використовувалось під час ремонту військової техніки та успішно поводиться в зоні воєнних дій в ході українсько-російської війни", – сказав Генпрокурор.

 

Юрій Луценко повідомив, що, згідно з попередніми підсумками слідства, збитки, завдані держбюджету від оборудок в оборонній сфері, становлять 22 млн грн.

 

"В ході перевірки ДФС контрагентів, їх близько 30 цих двох підприємств (ТОВ «Оптимумспецдеталь» та ТОВ «Ренал», які фігурують у розслідуванні журналістів, – Z), ми встановили таке – за минулий рік ДФС вже провела перевірку 10 цих підприємств, і днями ми отримали відповідь, що встановлено збитки до держбюджету – близько 22 млн гривень, ще щодо 30 підприємств ми маємо отримати відповідь буквально днями", – сказав він.

 

Юрій Луценко доволі приязно відгукнувся про журналістську роботу, сказавши, що журналісти та політики завжди швидші за прокурорів, "особливо, коли ми виходимо на фінальну стадію процесуальних дій, коли все стає зрозумілим". "Суспільство потребує інформації, і, в принципі, я вважаю роботу пана Бігуса та його команди об’єктивною та важливою. Не дивлячись ні на що – на будь-який колір прапорів, на будь-які прізвища, ГПУ вела і буде вести цю та інші справи до законної відповідальності", – підсумував Генпрокурор.

 

Згідно з журналістським розслідуванням проекту "Наші гроші" від Bihus.info, син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор разом зі своїми кумплями налагодив низку мільйонних схем з наживи у оборонному комплексі.

 

Зокрема, журналісти виявили факти, які можуть свідчити про те, що це товариство займалося закупівлею контрабандних російських деталей для військової техніки в Україні, перепродуючи продукцію через фіктивні посередницькі компанії за завищеною ціною.

 

Документи із заводів "Укроборонпрому" свідчать, що деякі деталі мали брак і не відповідали вимогам українських оборонних підприємств.

 

Згодом цей бізнес нібито зосередився на роботі з українськими постачальниками і теж використовував фірми-"прокладки".

 

Bihus.info у своєму розслідуванні оперує архівом приватної переписки між членами схеми, котру журналістам начебто надіслали на mail поінформовані джерела. Автори сюжету запевняють: в них нема сумнівів у достовірності матеріалів, адже низку викладених у переписці фактів вдалося підтвердити як ориґіналами документів, так і свідченнями кількох причетних.

 

Серед учасників схеми згадано про Віталія Ж., колишнього працівника "Укроборонпрому", основного партнера Гладковського-молодшого. Учасники схеми в переписці між собою згадують про "ОВ" – Олега Володимировича Гладковського, одного з найближчих компаньйонів Петра Порошенка в бізнесі, котрий начебто допомагав синові налагодити низку домовленостей.

 

Напередодні Олег Гладковський подав заяву про відсторонення від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО у зв'язку оприлюдненням інформації про можливу причетність сина до корупційних схем. Президент України Петро Порошенко підтримав рішення Гладковського. Голова держави також закликав правоохоронців дати оцінку викладеним звинуваченням.

 

Тим часом Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження після оприлюднення розслідування Bihus.info.

 

"За результатами аналізу відомостей, викладених в журналістському розслідуванні Лесі Іванової про факти корупції в оборонній сфері, встановлено, що частина описаних подій вже досліджується в межах досудових розслідувань, що здійснюють детективи НАБУ. Щодо інших фактів можливого заволодіння грошовими коштами державних підприємств та державного бюджету України, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах, то 26.02.2019 детективи НАБУ внесли відомості до ЄРДР та розпочали досудове розслідування за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України", – поінформували в Антикорупційному бюро.

 

Напередодні в своєму прес-релізі НАБУ інформувало: відомості з журналістського розслідування "Наших грошей" пішли на перевірку, натомість низка підприємств, про які йшлося в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ.

 

"Загалом детективи розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах декількох десятків кримінальних проваджень. Щодо одного з таких підприємств – Львівського бронетанковому заводу – розслідування завершено і з липня 2018 року справа слухається в суді", – відзвітувалося НАБУ.

 

27.02.2019