НАБУ відкрило провадження через скандал в оборонпромі.

 

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження після оприлюднення інформації про корупцію в оборонній промисловості в відеосюжеті проекту Bihus.info "Наші гроші". Водночас, частину епізодів розслідують і в відкритих раніше кримінальних справах.

 

Про це йдеться у повідомленні НАБУ у середу.

 

Заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і журналістка Леся Іванова

 

"За результатами аналізу відомостей, викладених в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, про факти корупції в оборонній сфері встановлено, що частина описаних подій вже досліджується в межах досудових розслідувань, що здійснюють детективи НАБУ. Щодо інших фактів можливого заволодіння грошовими коштами державних підприємств та державного бюджету України, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах, то 26.02.2019 детективи НАБУ внесли відомості до ЄРДР та розпочали досудове розслідування за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України", – поінформували в Антикорупційному бюро.

 

Раніше про відкриття кримінального провадження повідомили і в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

 

"Ми, за інформацією, яка була оприлюднена в ЗМІ, внесли відомості в ЄРДР і почали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 5 статті 191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою")", – заявила прес-секретар САП Ольга Постолюк в коментарі УНІАН.

 

З її слів, правову кваліфікацію ще можуть змінити. "Це провадження може доповнитись іншими статтями Кримінального кодексу", – зауважила вона.

 

Постолюк зазначила, що "є факти порушення посадовими особами ДК «Укроборонпром», а також іншими підприємствами, але для того, щоб перевірити цю інформацію та дати правову оцінку діям посадовців, треба провести розслідування та встановити факти, для цього було почато кримінальне провадження".

 

Вона запевнила, що всі факти, викладені в медіях, обов'язково перевірять і надалі приймуть належні процесуальні рішення. Постолюк зауважила, що про підозри ще нікому не повідомляли.

 

Напередодні в своєму прес-релізі НАБУ інформувало: відомості з журналістського розслідування "Наших грошей" пішли на перевірку, натомість низка підприємств, про які йшлося в матеріалі, вже є об'єктами розслідувань НАБУ.

 

"Загалом детективи розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах декількох десятків кримінальних проваджень. Щодо одного з таких підприємств – Львівського бронетанковому заводу – розслідування завершено і з липня 2018 року справа слухається в суді", – відзвітувалося НАБУ.

 

Бюро також повідомило, що швидких результатів щодо інших розслідувань бракує, адже слідство в умовах засекреченості значного пласту документації є складним.

 

"Слід розуміти, що розслідування корупційних схем в оборонній сфері складні і мають свою специфіку, яка відрізняє їх від решти корупційних злочинів: 
- часто закупівлі товарів здійснюють за закритими процедурами, без проведення конкурентних торгів, за відсутності чітко встановленої процедури визначення ціни закупівлі та переможця; 
- частина документів, у тому числі тих, які можуть бути доказами, мають гриф секретності;
- відсутній ринок товарів військового та подвійного призначення, що ускладнює проведення товарознавчої експертизи, визначення ринкової ціни, на підставі якої можна стверджувати про збитки, завдані корупційними схемами;
- з’ясування обставин вчинення злочину потребує отримання інформації з-за кордону, що триває від півроку і більше", – пояснило бюро.

 

 

Згідно з журналістським розслідуванням проекту "Наші гроші" від Bihus.info, син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор разом зі своїми кумплями налагодив низку мільйонних схем з наживи у оборонному комплексі.

 

Зокрема, журналісти виявили факти, які можуть свідчити про те, що це товариство займалося закупівлею контрабандних російських деталей для військової техніки в Україні, перепродуючи продукцію через фіктивні посередницькі компанії за завищеною ціною.

 

Документи із заводів "Укроборонпрому" свідчать, що деякі деталі мали брак і не відповідали вимогам українських оборонних підприємств.

 

Згодом цей бізнес нібито зосередився на роботі з українськими постачальниками і теж використовував фірми-"прокладки".

 

Bihus.info у своєму розслідуванні оперує архівом приватної переписки між членами схеми, котру журналістам начебто надіслали на mail поінформовані джерела. Автори сюжету запевняють: в них нема сумнівів у достовірності матеріалів, адже низку викладених у переписці фактів вдалося підтвердити як ориґіналами документів, так і свідченнями кількох причетних.

 

Серед учасників схеми згадано про Віталія Ж., колишнього працівника "Укроборонпрому", основного партнера Гладковського-молодшого. Учасники схеми в переписці між собою згадують про "ОВ" – Олега Володимировича Гладковського, одного з найближчих компаньйонів Петра Порошенка в бізнесі, котрий начебто допомагав синові налагодити низку домовленостей.

 

Напередодні Олег Гладковський подав заяву про відсторонення від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО у зв'язку оприлюдненням інформації про можливу причетність сина до корупційних схем. Президент України Петро Порошенко підтримав рішення Гладковського. Голова держави також закликав правоохоронців дати оцінку викладеним звинуваченням.

 

27.02.2019